Hoppa till huvudinnehåll

Fårfarmare i Kimito: ”Vargen ska inte etablera sig på ön"

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Vargen är inte välkommen på Kimitoön, anser fårfarmare. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

Tidigt på måndag morgon såg Mirja Penna, som bor ett stenkast från Westankärr gård, ett varglikt djur strosa omkring på åkern. Filip Forss, fårfarmare vid Westankärr gård är inte förvånad. Enligt honom var det bara en tidsfråga innan vargen skulle dyka upp också på Kimitoön.

- Det kommer ju inte som en överraskning. Det har ju funnits en vargkull i Bjärnå och det har bara en tidsfråga innan de skulle dyka upp också här, säger Forss.

Filip Forss, fårfarmare vid Westankärr gård.
Filip Forss vill inte se varg på Kimitoön. Filip Forss, fårfarmare vid Westankärr gård. Bild: Yle/Monica Forssell westankärr gård

Forss är fårfarmare och snart är det meningen att gårdens drygt tusen får och deras lamm ska släppas ut på sommarbete. Tanken på att en varg stryker kring knutarna gör inte Filip Forss glad.

- Som fårfarmare är det ju klart att man har en negativ inställning till vargen och jag måste säga rakt ut att jag inte anser att vargen ska etablera sig på ön.

Får i Westankärrs stall.
I fårstallet går djuren omrking och väntar på att få komma ut och beta men det finns risk för att en del av dem blir ett lätt byte för vargen. Får i Westankärrs stall. Bild: Yle/Monica Forssell får,westankärr gård

Risken för att vargen tar får och lamm är stor, säger Filip Forss.

- Fåren är ett av vargens lättaste byten och om vargen återvänder är det sannolikt att den tar lamm.

Gården har över tusen djur och att hålla alla djuren inomhus över sommaren är inte ett alternativ eftersom sommarbetet utgör en viktig del av landskapsskötseln på Kimitoön.

Fyra vargar för lite

Det var på måndag morgonsom Mirja Penna, i byn Mjösund, ett par kilometer från Forss gård såg ett vargliknande djur strosa över åkern.

varg på kimitoön
varg på kimitoön Bild: Mirja Penna varg på kimitoön

Filip Forss, som själv är jägare, har sett bilderna och säger att det inte råder något tvivel om att djuret på Pennas bilder är en varg.

I Egentliga Finland har man i år fått skjutafyra vargar. Alla fyra djuren fälldes under våren, men Filip Forss tycker inte att antalet jaktlicenser för i år var tillräckligt.

- Nej jag tycker inte att antalet är tillräckligt.

Hellre björn än varg

För några år sedan förlorade Westankärr gård ett tiotal får åt ett björnpar som huserade på Kimitoön och öarna väster om Kimitoön. Men inte ens björnen utgör enligt Forss ett lika stort hot som vargen.

- Har du ett vargpar som bildar ett revir och får valpar så är uttaget av föda något helt annat än björnens och jag vågar påstå att vi inte behöver jaga många år till om vi får en valpkull och ett alfapar som bildar revir på ön. De sköter nog om jakten, säger Forss.

Ett vargpar med valpar far hårt fram bland skogens andra viltdjur och på bara en månad kan en vargfamilj äta till och med tio älgar och tjugo hjortar, vet Forss.

Vad kan du göra åt den situation som nu uppkommit?

- Man är nog ganska hjälplös. I princip är det bara att vänta och se och förstås följa med hur djuren beter sig. Man märker nog om de är rädda och då kanske man måste byta bete och flytta på djuren några kilometer - fast det kanske inte hjälper så mycket.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland