Hoppa till huvudinnehåll

Game of thrones-podden är äntligen här

Game of thrones-podden med My, Ted och Anka.
Snart i en podcast nära dig. Game of thrones-podden med My, Ted och Anka. Bild: YLE / Ted Forsström game of thrones

Hör upp alla ni som älskar Game of thrones. Nu startar GoT-podden med X3M:s My Tengström, Ted Forsström och Anka Granroth. Här får du reda på vem de favoriserar, vem de vill ska dö och vem som borde sitta på tronen.

Från och med i dag och fram till att den sjätte säsongen av Game of thrones slutar den 27 juni kommer du varje vecka att få en färsk GoT-podd där vi går igenom det senaste avsnittet. Längst ner i artikeln kan du lyssna på det första avsnittet, som du också hittar på Soundcloud.

Alla tre poddare älskar serien, men bakgrunden till vår förälskelse är lite annorlunda. Vi har också en del olika åsikter kring vem som borde leda riket och vem som är bäst (på alla plan).

my
my my

My Tengström förstod inget av konceptet Game of thrones i början och hon gav upp minst tre gånger innan hon slutligen blev fast.

- Jag älskar Game of thrones för ingen annan serie lyckas bygga upp en sådan intrikat handling, där du tänker att den här serien aldrig skulle klara sig utan den här ena karaktären - för att i nästa scen döda den. Fastän du vet det så faller du för illusionen om och om igen. Det gör serien helt olidligt spännande, säger hon.

Vem är din favorit?

- Jag har alltid tyckt att Arya är cool och jag önskar att jag haft hennes attityd som barn. Hon delar ändå favoritplats med Tyrion - den dagen serien dödar Tyrion så kommer jag starkt överväga att sluta kolla på den helt och hållet. Med Tyrion dör en stor del av min kärlek till serien.

Vem får gärna dö?

- Ramsay Bolton, den lilla sadisten. Sedan finns ju Bran Stark som inte synts till på en säsong nu och jag känner ärligt talat inte så starkt för honom. Om han dör så tror jag att jag känner mig rätt så likgiltig.

Vem ska sitta på tronen?

- Daenerys Targaryen. Känner att kungarna inte gjort ett så starkt jobb den senaste tiden, kanske ett byte av regim skulle ändra på grejer i Westeros.

Förhoppningar inför säsongen?

- Jon Snow, visst lever du vidare som din "direwolf"? ELLER VARFÖR VAR DITT SISTA ORD "GHOST"?

Vilken scen har varit mest förkrossande/mest känslosam?

- Den där Stannis Baratheon brände ner sin egen dotter. Fy fan.

ted
ted Ted Forsström

Ted Forsström har alltid älskat fantasy. Det innebär att han läst ungefär alla fantasyböcker som finns, och innan George R. R. Martins bokserie blev tv-serie, var Ted den som gick omkring och försökte övertala sina icke-fantasyläsande vänner att läsa böckerna.

- Jag tycker att det bästa med Game of thrones är det att författaren och människorna bakom teveserien lyckades göra fantasy mainstream. Jag tror att både böckerna och teveserien fungerar som inkörsport till annan fantasy vilket ju är fantastiskt. Alla borde läsa fantasy, säger Ted.

Vem är din favorit?

- Tyrion är ju nog svår att inte ha som favorit!

Vem får gärna dö?

- Olly.

Vem ska sitta på tronen?

- Där tror jag nog att Tyrion skulle vara en av de bättre. Han är intelligent, kan vara både hänsynslös och godhjärtad, och börjar ha fått ganska många perspektiv kring saker och ting. Alternativ två vore ju förstås Hodor.

Förväntningar inför säsongen?

- Jag hoppas att vi får se mera Greyjoys i nästa säsong: Euron, Victarion och Aeron. Galna pirater och präster som dränkdöper folk och tillber Cthulhu. Sedan ser jag också mycket fram emot när Bran börjar fjärrskåda i tiden genom träden.

Vilken scen har varit mest förkrossande/mest känslosam?

- Typ alla! Det är ju Game of thrones! Nu i senaste säsongen så tyckte jag det var mycket hemskt när prinsessan Shireen offrades på bål medan hennes föräldrar tittade på.

anka
anka anka

Anka Granroth hakade också på tåget lite senare men blev genast fast och plöjde igenom de första två säsongerna på bara några dagar.

- Precis som My så håller jag med om att spänningen är olidlig eftersom du inte vet vem som kommer att dö. Under det här året har jag också läst alla böcker och är nu ett ännu större fan. Jag tycker det är roligt att böckerna och serien drar åt olika håll, för då får du två serier i ett, säger Anka.

Vem är din favorit?

- Jon Snow såklart. Han är en av de få som är genomgoda och dessutom smart. Kommer muren att hålla stånd mot de vita våldnaderna om han inte är med längre?

Vem får gärna dö?

- Sir Alliser Thorne. Han har varit elak mot Sam och John ända sedan de möttes. Han stod säkert bakom myteriet vi fick se i det sista avsnittet. Om han inte ändrar sig snart och förstår att han gjort fel, tjänar han muren bättre genom att inte alls vara där.

Vem ska sitta på tronen?

- Jag tycker Danearys ska komma ihåg sin grundidé nu (ta tillbaka sin fars tron) och åka iväg mot Westeros. Meereen kan sköta sig själv.

Förväntningar inför säsongen?

- Det ska bli riktigt spännande att se vad Bran kan ta sig till där inne i grottan, långt norrut. Vad kommer han att få se när han slukas upp av träden? Theon Greyjoy har hittat sig själv igen och bildar team med Sansa. Jag hoppas de når fram till ett starkt och vänligt hus som hjälper dem ta tillbaka Winterfell. Och så det viktigaste till sist: Melisandre! Gör ditt jobb och återuppliva Jon! (Bli inte en varg Jon, då blir det alldeles för dyrt att ha dig med i serien).

Vilken scen har varit mest förkrossande/mest känslosam?

- Att höra prinsessan Shireens skrik när hon bränns på bål är nog en av de hemskaste scener jag sett, men med tanke på min kärlek för Jon Snow måste jag ändå erkänna att det är våldsamheterna han blev utsatt för som rörde mig mest. Jag grät. Riktiga tårar.

Här kan du lyssna på första avsnittet av podden där du får veta allt du behöver veta inför den sjätte säsongen. Du får också teorier. Många teorier.

Du kan också lyssna på podden på Soundcloud.

Vi har också en till sak att bjuda på som du verkligen inte får missa, nämligen vår exklusiva Facebooksida Khal drogos kalas! Här kan du ställa frågor, diskutera och hänga med i snacket under seriens gång. Men kom ihåg - sidan kommer att vara proppfull med spoilers.