Hoppa till huvudinnehåll

Lurendrejare i Lovisa påstår sig samla in pengar åt döva

Det gäller att leva sparsamt om man ska klara sig på de lägsta bidragen och stöden.
Det gäller att leva sparsamt om man ska klara sig på de lägsta bidragen och stöden. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén utkomststöd,Österbotten,pengar

Personer som påstår att de samlar in pengar till förmån för döva har rört sig i Lovisa, enligt tidningen Loviisan Sanomat. Finlands dövas förbund säger att verksamheten är oroväckande.

Finlands dövas förbund har under den senaste veckan fått många anmälningar om olaglig penninginsamling på gator och andra allmänna platser.

Personer har använt lappar för att presentera sig själva som döva, och för att påstå att de samlar in pengar till förmån för döva.

Förbundet poängterar att det inte har något att göra med sådan verksamhet.

Lurendrejarna finns också i Östnyland. Enligt tidningen Loviisan Sanomat har de åtminstone rört sig i Fredsby och på Alexandersgatan i Lovisa på måndagen.

Form av organiserat tiggeri

Till Yle Östnyland säger kriminalkommissarie Jyri Hiltunen att polisen inte har fått in några brottsanmälningar. Fallen landar oftast hos poliser som rör sig på fältet.

– Men från tidigare vet vi att det inte finns så mycket sanning i de påståenden som förekommer i sådana här insamlingar, säger Hiltunen.

Han konstaterar att pengarna knappast hamnar hos någon organisation eller hos de döva själva.

– Det handlar om en form av organiserat tiggeri.

Finlands dövas förbund konstaterar i ett pressmeddelande att verksamheten har pågått i många år. I vissa fall har det funnits tecken på att den organiseras från utlandet.