Hoppa till huvudinnehåll

Naturfotograferingen är hans passion

Jukka Palm i Hemis National Park i Indien.
Jukka Palm i Hemis National Park i Indien. Jukka Palm i Hemis National Park i Indien. Bild: Jouni Klinga jukka palm

Naturfotomagasinet Lumo har en av sina redaktioner i Åbo hemma hos naturfotograf, redaktör och vildmarksguide Jukka Palm.

Idén till tidningen föddes då chefredaktör Raisa Tasanto och Jukka Palm båda jobbade på deltid för tidskriften Luontokuva.
Tanken var att göra ett magasin som uttryckligen fokuserade på naturfotografering, berättar Jukka Palm.

- Det flesta fotomagasin är väldigt tekniska, berättar om kameror och utrustning, medan många naturmagasin är väldigt biologiinriktade. Vi ville göra ett magasin som beskriver upplevelserna och hur det är att jobba ute, också för dem som inte jobbar som professionella fotografer. Många naturfotografer har också ett mycket intimt förhållande till det de fotograferar och det här är också väldigt intressant.

Magasinet har en upplaga på cirka tusen exemplar och utkommer också i elektroniskt format. En del också översatta till engelska för att nå en större publik. Tidningen fyllde ett år i mars och belönades med priset årets pärmbild 2015.
Men visst har steget från att jobba för en tidning till att själv ge ut en tidning varit stort, medger Palm.

- Det kräver mycket jobb och det går inte heller fort framåt. Men läsare vi träffat på till exempel mässor har gillat tidningen och det är roligt!

Ämnesurvalet i magasinet är brett, allt från urban natur till reportage från olika arktiska regioner. Palm bidrar själv regelbundet med material till magasinet. Hans specialintresse är att fotografera ormar och kan tillbringa hela dagar i Runsala med att vänta på det rätta ögonblicket.

- Det ena är att fotografera någon viss slags aktivitet bland ormar. Det andra är fånga dem på bild. Ibland får man sitta stilla fem-sex timmar för att få en bra bild.