Hoppa till huvudinnehåll

Novago lägger ner Prototypverkstaden

Novago
Novago skär ner på sin verksamhet. Novago Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,företag,utveckling av affärsverksamhet,novago

Verkstadens nyckelperson har sagt upp sig och eftersom Novago måste spara pengar är det en naturlig följd att lägga ner hela verksamheten, säger Leo Rintanen (SDP) ordförande för Novagos styrelse. Novagos ekonomi är ansträngd eftersom kommunerna inte vill betala mera och andelen stödpengar har minskat.

Novago är ett västnyländskt bolag som ska stöda företagsverksamhet, bland annat nya företag som grundas. Novago ägs av kommunerna Hangö, Ingå, Lojo, Raseborg och Sjundeå.

I Prototypverkstaden har företag och enskilda personer med hjälp av verkstadens maskinpark kunna tillverka prototyper, alltså testexemplar, av nya produkter.

Leo Rintanen är ordförande för SDP:s lokalavdelning i Lojo.
Leo Rintanen är ordförande för Novagos styrelse. Leo Rintanen är ordförande för SDP:s lokalavdelning i Lojo. Bild: Yle/Robin Lindberg lojo sdp

Prototyper som har utvecklats i Novagos verkstad är bland annat fuktighetsmätare för konstbevattningsunderlag, apparatur som bestämmer värmevärdet i pellets och en undersökning kring produktion av led-armatur.

Novagos ekonomi ständigt under lupp

Leo Rintanen säger att Novago nu hela tiden har ett öga på sin ekonomi.

I mars meddelade Novago att verkställande direktör Carl-Johan Sandström omedelbart befrias från sina uppgifter. Då sade bolaget att Sandström är kunnig, men att företaget behöver en annan typ av ledarskap på grund av de ekonomiska utmaningarna.

Bland annat Raseborg har tydligt sagt ifrån att man inte vill betala mer för Novagos tjänster och att en del av verksamheten kanske ska skötas i egen regi.

Läs mera:

Novago vill ha mera pengar - kommunerna säger nej

Pengarna är slut och Novago måste anpassa sin verksamhet efter de ekonomiska ramarna, säger Raseborgs stadsdirektör Tom Simola. Ingås kommundirektör Jarl Boström efterlyser också en kritisk granskning av bolaget.