Hoppa till huvudinnehåll

Rousseff tänker inte ge upp

Dilma Rousseff efter att hon förlorat underhusets omröstning om riksrättsprocess 18.4.2016
Dilma Rousseff efter att hon förlorat underhusets omröstning om riksrättsprocess 18.4.2016 Bild: EPA/Fernando Bizerra Jr. Brasilien,Dilma Rousseff

Brasiliens president höll ett bittert tal till nationen på måndag kväll efter att underhuset hade röstat för riksrättsprocess mot henne. Rousseff lovade att fortsätta kämpa mot det som hon betraktar som en "konspiration".

I ett TV-tal till nationen sade Brasiliens president Dilma Rousseff att hon är "rasande" över försöken att ställa henne inför riksrätt och att hon har rent samvete vad gäller anklagelserna mot henne.

Rousseff är anklagad för att inför sitt omval år 2014 ha dolt det växande budgetunderskottet med lån från statliga banker.

Hon upprepade att presidenter före henne har använt exakt samma metoder.

- Debatten i underhuset handlade inte om det, utan alla talade om korruption, trots att jag inte är anklagad för att ha berikat mig själv, sade Rousseff. Jag har inga konton utomlands, till skillnad från underhusets talman, tillade hon.

Underhusets talman Eduardo Cunha är en av dem som lett kampanjen mot Rousseff. Han själv är åtalad för att ha tagit emot flera miljoner i mutor inom ramen för den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobas.

Beskrev Temer som en konspiratör

Rousseff lät ännu bittrare då hon nämnde vicepresident Michel Temer. Temer tillhör partiet PMDB (Brasiliens demokratiska rörelse) som leds av Cunha.

Dilma Rousseff och Michel Temer under en gemensam presskonferens 29.3.2016
Dilma Rousseff och Michel Temer under en gemensam presskonferens 29.3.2016 Dilma Rousseff och Michel Temer under en gemensam presskonferens 29.3.2016 Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Brasilien,Dilma Rousseff,Michel Temer

PMDB hoppade av Rousseffs regeringskoalition bara någon vecka före underhusets omröstning om riksrättsprocess. Temer ska också ha varit med och fattat besluten om de statliga lån som Rousseff formellt anklagas för.

Temer är den som borde ersätta Rousseff om senaten också röstar för riksrättsprocess mot Rousseff och hon avstängs från presidentämbetet.

- Ingen demokrati i världen respekterar en vicepresident som konspirerar mot landets folkvalde president, sade Rousseff.

Enligt Rousseff är riksrättsprocessen ett försök till maktövertagande av dem som inte kan vinna presidentposten på demokratisk väg.

Rousseff tänker kämpa in i det sista

Rousseff lovade att hon inte tänker avgå utan fortsätta kämpa mot de "orättvisor" hon nu utsätts för.

- Min ungdom gick åt till att konfrontera militärdiktaturen, nu konfronterar jag ett kuppförsök, sade Rousseff som blev både fängslad och torterad under militärdiktaturen.

Tre anhängare till Rousseff reagerar på Rousseffs förlust i omröstningen i underhuset 17.4.2016
Tre anhängare till Rousseff reagerar på Rousseffs förlust i omröstningen i underhuset 17.4.2016 Tre anhängare till Rousseff reagerar på Rousseffs förlust i omröstningen i underhuset 17.4.2016 Bild: EPA/LUIZ EDUARDO PEREZ Brasilien,Dilma Rousseff,riksrätt

I parlamentets underhus föll rösterna 367 för riksrättsprocessen och 137 mot den. I senaten behövs bara enkel majoritet för att riksrättsprocessen ska inledas och då avstängs Rousseff från presidentämbetet för sex månader under processens gång.

Det mesta tyder på att en majoritet av senatens 81 medlemmar kommer att rösta för rikrättsprocess. Omröstningen väntas i början av maj.