Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Järnvägsreformen har inte diskuterats i regeringen

VR-Tåg på spår.
VR-Tåg på spår. Bild: Henrietta Hassinen / Yle tåg,spårvägstrafik,järnvägstrafik,järnvägar,vr

Regeringen har inte behandlat frågan om att spjälka upp statens järnvägsbolag VR, sade statsminister Juha Sipilä (C) på tisdagen.

Helsingin Sanomat rapporterade tidigare att hans partikamrat trafikminister Anne Berner (C) vill skapa ett skilt bolag som övertar VR:s lok och tågvagnar.

Meningen är enligt Berner att det nya bolaget ska hyra ut tågen till de operatörer som eventuellt vill bedriva järnvägstrafik i Finland då konkurrensen släpps fri. Det ska enligt planerna ske nästa år.

- Om en uppspjälkning av VR hade diskuterats inom regeringen hade jag känt till det eftersom jag är den minister som ansvarar för statens ägarstyrning, säger Sipilä.

Enligt honom ska konkurrensutsättningen av järnvägstrafiken diskuteras i sommar.

Lokaltågen i Helsingforsregionen ägs av kommunernas trafikbolag

Tågsätten i huvudstadsregionens närtrafik håller redan nu på att flyttas till ett bolag som ägs av Helsingforsregionens trafik HST.

Tågen ägs från och med hösten 2017 av kommunerna i huvudstadsregionen. Då består vagnparken enbart av moderna tåg då de gamla bytts ut mot tåg av typ Flirt.

HST har avtalat med VR om att VR fortsätter driva trafiken fem år framöver. Lokaltrafiken upphandlas under den tiden så att vinnaren i offerttävlingen kan börja trafikera sommaren 2021.

Godstrafiken öppnades för konkurrens redan 2007, men intresset bland privata aktörer har hittills varit lamt.