Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan det finnas hyresgäster på alla Stockmanns våningar

Akademiska bokhandeln
Akademens källarvåning blir inredningsavdelning. Akademiska bokhandeln Bild: All Over Press / Peter Forsberg / Alamy Akademiska bokhandeln,Stockmann,Helsingfors,norra esplanadgatan,Norra Esplanaden,Centralgatan (Helsingfors)

Akademiska bokhandelns källarvåning i Helsingfors hyrs från och med juni ut till bland andra möbelfirman Isku. Fastighetsdirektör Björn Teir på Stockmann säger till Yle Nyheter att antalet hyresgäster i varuhuset kommer att öka ytterligare under den närmaste tiden.

Stockmann meddelade på tisdagen att Akademens källarvåning samt gången mellan pappershandeln och varuhuset blir en ny inredningsavdelning. Från och med mitten av juni hyrs utrymmet på 1 400 kvadratmeter av möbelfirman Isku samt textilfirman Vallila Interior.

I augusti går det också att handla målarfärg och tapeter på Stockmann då Värisilmä flyttar in. Avdelningen blir klar nästa år, från och med 2017 finns också Keittiömaailma i varuhuset.

– Vi vill med den här nya avdelningen erbjuda våra kunder ett utbud av både produkter och tjänster som under de senaste åren har varit svåra att få tag på i Helsingfors absoluta stadskärna, säger Björn Teir.

Pappersavdelningen som tidigare fanns i källarvåningen flyttar in hos Bonnier Books som basar över bokhandeln.

Antalet hyresgäster fortsätter öka

Sedan tidigare har Stockmann flera stora hyresgäster. Expert har tagit över elektronikavdelningen, svenska Bonnier Books som köpte Akademiska bokhandels affärsverksamhet hyr in sig i Akademens hus och brittiska Hamleys ansvarar för leksaksavdelningen.

Flera hyresgäster lär det bli i framtiden, enligt Björn Teir.

– Uthyrningen inom varuhusets väggar kommer att fortsätta. Vi kommer att hyra ut delar av de flesta våningarna, säger han.

Hela avdelningar hyrs inte ut

Genom att hyra ut delar av varuhusets utrymmen vill Stockmann bredda och komplettera sitt eget sortiment, enligt Teir.

– Det handlar inte om att hyra ut en hel avdelning. Vi kommer inte att lägga av med något och låta en annan aktör ta över, utan det handlar om att kunna bredda det utbud som vi redan har med nya hyresgäster och nya varumärken, säger han.

Enligt Teir är det inte sagt att konsumenten ser skillnad på det utbud som är Stockmanns och det som är någon av hyresgästernas.

Bättre resultat krävs

Stockmann måste göra ett bättre reslutat för att klara sig också i framtiden. Att hyra ut delar av varuhusen gör man för få resultatet att svänga.

– Det har skett dramatiska förändringar inom handeln under de senaste åren och genom att hyra ut delar av vår verksamhet kan vi säkerställa att Stockmann finns också i framtiden, säger Björn Teir.

Mycket har skett i Stockmanns varuhus under de senaste åren, men enligt Teir kommer Stockmann att vara Stockmann också i fortsättningem.

– Förändringar kommer säkert att ske men servicenivån som är unik hos Stockmann är något som vi lägger enorm vikt vid även om en del av Stockmanns utbud säljs av någon annan än Stockmann, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen