Hoppa till huvudinnehåll

Sverige fick en ny prins - prins Carl Philip stolt far

Prins Carl Philip berättar att han och prinsessan Sofia har fått en son
Prins Carl Philip berättar att han och prinsessan Sofia har fått en son Bild: EPA/HENRIK MONTGOMERY SWEDEN OUT Prins Carl Philip,Sverige,svenska kungahuset

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått en son. Mor och barn mår bra.

- Det har varit en omtumlande dag, sade en glad prins Carl Philip vid en presskonferens på Danderyds sjukhus på tisdag kväll.

Den nye prinsen vägde 3 595 gram och var 49 centimeter lång.

Vid presskonferensen höll prinsen medierna på halster länge och talade om att han och hans hustru har fått ett barn, och meddelade också den nyföddes mått. Först på en direkt fråga svarade han litet dröjande:

- Det är en liten...kille.

På svenska Kungahusets nätsida tillkännagav Riksmarskalken att H.K.H. Prinsessan Sofia på tisdagen den 19 april klockan 18.25 har fött ett friskt och välmående barn på Danderyds sjukhus. Först efter presskonferensen meddelade kungahuset vilket kön barnet har.

Hovet offentliggjorde inga fler detaljer om familjehändelsen. I dag klockan 12 svensk tid skjuts det salut för prins Carl Philip och prinsessan Sofias nyfödde prins, meddelar hovet.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist vigdes den 13 juni i fjol i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm, och paret berättade i oktober att de väntade barn.

Hovexperten Sten Hedman säger till TT Nyhetsbyrån att uppståndelsen kring nedkomsten lär bli mer dämpad, framförallt jämfört med när kronprinsessan Victoria födde prins Oscar.

- Av flera orsaker som inte alls är personliga har den här födseln inte riktigt samma dignitet. Det här barnet hamnar ganska långt ner på listan för tilltänkta kungligheter, säger Hedman till TT.