Hoppa till huvudinnehåll

Tisdagssnackarna: Man lämnar inte någon ute i -25 grader

Calle Lindgren och Martina Harms-Aalto i radiostudio.
Carl Lindgren och Martina Harms-Aalto i Morgonöppets studio. Calle Lindgren och Martina Harms-Aalto i radiostudio. Bild: Yle/ Karin Filén tisdagssnack

Nödvändig omsorg kan inte vara att man lämnar någon ute i minus 25 grader. Det säger Martina Harms-Aalto om Helsingfors stads beslut att neka en grupp romer natthärbärge på ett servicecenter för bostadslösa i Helsingfors.

Det är också på individens ansvar att ta hand om dem som ingenting har när det är -25 grader.― Carl Lindgren, tisdagssnackare

Tisdagssnackarna Carl Lindgren, koordinator för KRAN, och Martina Harms-Aalto, verksamhetsledare för föreningen Samarbetsforum, diskuterade Helsingfors stads ansvar och stadsstyrelsens svar till justitieombudsmannen i fallet med romerna som inte fick tak över huvudet mitt i smällkalla vintern.

- Det är klart att det inte är helt enkelt för stadsstyrelsen att behandla ärendet. Annars skulle de väl inte ha bordlagt svaret till justitieombudsmannen, säger Harms-Aalto.

- För några år sedan när det vara extremt kallt i Paris, vädjade borgmästaren till medborgarna att hålla öppet sina trappuppgångar för de bostadslösa. Det är också på individens ansvar att ta hand om dem som ingenting har när det är minus 25 grader, säger Carl Lindgren

Det är som att säga att det är trevligt att invånarna tvättar gatorna när det blir smutsigt.― Martina Harms-Aalto, tisdagssnackare

Vad tycker ni om stadens svar att det i slutändan gick bra, eftersom privatpersoner hjälpte romerna?

- I och för sig kan man bli glad över att det finns människor med hjärta. Men staden kan inte på det sättet avsäga sig sitt ansvar. Det är som att säga att det är trevligt att invånarna tvättar gatorna när det blir smutsigt, säger Harms-Aalto.

Här kan du lyssna på hela tisdagssnacket:

Läs också