Hoppa till huvudinnehåll

Traineeprogram - karriärchans eller bara låg lön?

Eva Niskanen
Eva Niskanen fick jobb på kommunikationsbyrån Miltton efter att ha gått företagets traineeprogram år 2014. Eva Niskanen Bild: Eva Niskanen eva niskanen

Traineeprogram blir ett allt vanligare sätt för företagen att rekrytera ny personal. För unga vuxna är traineeprogrammen ett sätt att få in foten i arbetslivet, men kvaliteten på programmen varierar mycket.

Eva Niskanen fick jobb på kommunikationsbyrån Miltton i Helsingfors, efter att hon först gått byråns halvt år långa traineeprogram. För Niskanen var traineeprogrammet ett sätt att byta bransch och få ny arbetserfarenhet.

- Det var extremt lärorikt att få jobba med de bästa i branschen och följa deras sätt att arbeta. Dessutom fick jag mycket ansvar och fick träffa kunder och vara med från början, berättar Niskanen.

Kommunikationsbyrån Miltton har haft traineeprogram de senaste sju åren. Gallringen till programmet är hård: ifjol ansökte 300 personer och bara 30 fick en plats. Av de antagna brukar närmare hälften få jobb på byrån efteråt.

Cecilia Adolfsson, Miltton
Cecilia Adolfsson, personalchef på Miltton. Cecilia Adolfsson, Miltton Bild: Yle cecilia adolfsson

- Traineeprogrammet är en av våra största rekryteringskanaler. Vi hålls ajour med vad som sker ute i samhället och får en fräsch input av ungdomarna, samtidigt som de får en möjlighet att lära sig branschen, säger Cecilia Adolfsson, personalchef på Miltton.

Traineeprogram populära då det är svårt att få “riktigt jobb”

Internationellt har traineeprogrammen varit vanliga redan länge. Också i Finland har de funnits, men det är först under de senaste åren som det blivit tydligt att allt fler finländska företag hakar på trenden. Traineeprogrammen innehåller oftast en del utbildning utöver praktiskt jobb på företaget.

I botten finns sedan företag som använder namnet trainee, men där det bara handlar om att få billig arbetskraft.― Lotta Savinko, Finlands ekonomer

Organisationen Suomen Mentorit koordinerar ett traineeprogram där femton stora företag som bland annat Metso, Wärtsilä och Accenture är med.

- Vi märker att intresset för traineeprogram ökar bland företagen, men också bland de nyutexaminerade, säger Laura Ihamuotila, verksamhetsledare vid Suomen Mentorit.

Ihamuotila tror att en orsak till det ökade intresset är de ekonomiskt dåliga tiderna. Då det är svårt att få jobb är ett traineeprogram ett bra alternativ.

Laura Ihamuotila, Suomen Mentorit
Laura Ihamuotila, verksamhetsledare vid Suomen Mentorit. Laura Ihamuotila, Suomen Mentorit Bild: Yle laura ihamuotila

- Jag tror att traineeprogrammen är ett nytt sätt att arbeta i framtiden. Man bygger upp sin kunskap med projektarbeten och inte med tillsvidareanställningar, så som det var förr, säger Ihamuotila.

För företagen är traineeprogrammen ett sätt att testa många potentiella arbetstagare och sedan ge de bästa en anställning. För en trainee med liten eller ingen arbetserfarenhet är programmet ett sätt att visa vad man kan och kanske få in en fot i arbetslivet.

Stor kvalitetsskillnad mellan traineeprogrammen

Det är ändå stor skillnad i kvaliteten mellan traineeprogrammen och för den som är intresserad lönar det sig att ta reda på programmens innehåll på förhand. Lotta Savinko, arbetsmarknadsdirektör på Finlands ekonomer, har identifierat tre olika klasser av traineeprogram.

Att ha ett eget traineeprogram ger en bild av ett modernt företag som satsar på ungdomen.

- Det finns professionella program som är väl planerade och som våra karriärcoachar verkligen rekommenderar. Får man plats på ett sådant program har man möjligheter till en fin karriär.

- I botten finns sedan företag som använder namnet trainee, men där det bara handlar om att få billig arbetskraft. Förstås lär man sig någonting också där, men det finns ingen långsiktig planering eller tydliga mål, säger Savinko.

Utöver de här finns det en mellanklass av traineeprogram, där kvaliteten ligger mittemellan de professionella och bottennappen.

Det är inte meningen att det ska vara “tonnilla töihin”.― Laura Ihamuotila, Suomen Mentorit

För företagen har traineeprogrammen också blivit en imagefråga. Att ha ett eget traineeprogram ger en bild av ett modernt företag som satsar på ungdomen.

Traineen får vara beredd på låg lön

Förutom kvaliteten, så varierar också lönen som företagen betalar åt sina trainees. Ofta rör sig lönen kring en tusenlapp eller litet mer. Ibland får traineen också företagshälsovård och lunchsedlar, men de villkor som gäller för normala arbetsförhållanden gäller inte nödvändigtvis för trainees.

- Det är företagen själva som avtalar om lönen, men de som är med i vårt traineeprogram ska få en ordentlig lön. Det är inte meningen att det ska vara “tonnilla töihin” (på jobb för en tusenlapp), säger Ihamuotila på Suomen Mentorit.

Då Eva Niskanen blev antagen till Milttons traineeprogram fick hon samtidigt också andra jobberbjudanden, men valde ändå traineeprogrammet för att få nya erfarenheter.

- Jag tyckte att lönen var skälig. Jag var här för att lära mig om branschen och var förberedd på att lönen inte var så hög. Men klart att sen då jag fortsatte så var lönen helt annorlunda, säger Niskanen, som nu jobbar som kommunikationsplanerare.