Hoppa till huvudinnehåll

Unik maktsymbol ställs ut för första gången

Den här maktsymbolen, en knuten näve, finns inte på något annat ställe i Finland än i Raseborg.
Den här maktsymbolen, en knuten näve, finns inte på något annat ställe i Finland än i Raseborg. Den här maktsymbolen, en knuten näve, finns inte på något annat ställe i Finland än i Raseborg. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,museicentret ekta

Omkring år 1450 hände något utanför Raseborgs slott. En högt uppsatt person kanske tappade sin maktsymbol, en knuten näve i brons, och hittade den aldrig. Det här är en maktsymbol som inte finns någon annanstans i Finland och den visas för första gången på en utställning som handlar om Raseborgs slott.

Unika fynd som inte finns någon annanstans i Finland visas på en utställning på Ekenäs museicentrum Ekta. De flesta föremål som visas har dessutom aldrig ställts ut tidigare.

Västra Nylands landskapsmuseum firar sitt 110-årsjubileum med en utställning om Raseborgs slott. Där får man bekanta sig med livet i borgen på medeltiden.

Få utvalda hade maktsymboler

Arkeologer hittade den knutna näven på Slottsmalmen för snart tio år sedan. Museichef Dan Lindholm förklarar att det är en verklig maktsymbol. Det var bara några få utvalda som hade en sådan maktsymbol.

- Det är en sorts stridsklubba som den som lett en här har använt. Den har eventuellt använts i strid, men det är mera frågan om en symbol för makt.

Raseborgs slott visas på utställningen om slottet 2016.
Så här såg borgen antagligen ut på medeltiden. Raseborgs slott visas på utställningen om slottet 2016. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,raseborgs slott utställning 2016

Liknande knytnävar hittar man i Estland och i Böhmen i västra Tjeckien.

Det här är bland de bästa fynd vi gjort, säger Dan Lindholm.

- Det var helt otroligt och man blev förstummad.

Jungfrulig mark

Lindholm förklarar att fördelen med Raseborgs slott jämfört med borgarna i till exempel Åbo och Tavastehus är att borgen i Raseborg verkligen övergavs.

- Befolkningen växte kring de andra borgarna, men marken kring Raseborgs slott är jungfrulig mark där inget har förstörts. Inte ens jordbruket har stört särskilt mycket.

Ta del av livet på medeltiden

Utställningen är uppbyggd så att besökarna får ta del av livet i borgen på medeltiden. I drygt 180 år var borgen ett administrativt, ekonomiskt och militärt centrum i området.

- Det fanns inget annat centrum, så borgen var väldigt viktig, säger Lindholm.

Livet utanför borgen i utställningen om Raseborgs slott.
Livet på Slottsmalmen utanför borgen. Livet utanför borgen i utställningen om Raseborgs slott. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,museicentret ekta

Besökarna får först komma till Slottsmalmen där de får se borgen från utsidan och livet utanför borgen. Det finns mycket information i skriven form längs med väggarna som berättar om livet i borgen.

Borggården i Raseborgs slott.
Besökarna får komma in på borggården då de besöker utställningen om Raseborgs slott. Borggården i Raseborgs slott. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,museicentret ekta

Sedan går man in i borggården där man får veta hur kvinnorna levde i borgen. Övre våningen av utställningshallen har förvandlats till riddarsalen. Där berättar man bland annat om herrarna som styrde från borgen, men också om vardagslivet.

Öronslev och nycklar

Fynd från de arkeologiska utgrävningarna visar stengods som importerats från Tyskland och glasskärvor som varit dricksglas. Glaset var för det mesta från Böhmen.

Stylus användes för att skriva på vaxtavla. Gjord av järn.
En stylus av järn. Med den kunde man skriva på vaxtavlor. Stylus användes för att skriva på vaxtavla. Gjord av järn. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,museicentret ekta

Figur som sitter och bajsar, finns på utställningen om Raseborgs slott 2016.
Medeltida humor, säger museichef Dan Lindholm om figuren som bajsar. Figur som sitter och bajsar, finns på utställningen om Raseborgs slott 2016. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,museicentret ekta

Det finns också en öronslev som man putsade sina öron med, nycklar till dörrar och skrin, en kanna som är gjord i Danzig på 1400-talet och mycket mera.

Utställningen öppnar på onsdag den 20 april och pågår till den 29 januari 2017.

Utgrävningarna fortsätter i juni på Slottsmalmen.

Raseborgs slott

Det var sannolikt Bo Jonsson Grip och hans arvingar som under senare hälften av 1300-talet lät anlägga borgarna Raseborg, Kastelholm och Korsholm.

Det äldsta dokumentet från Raseborgs slott är daterat 8.9.1378. Slottet byggdes antagligen några år innan dess, men man vet inte exakt årtal.

Tidigare trodde forskarna att man övergav borgen 1553. Dokumenten vilseledde forskarna, men nu vet man att borgen övergavs 1558.

Konstruktionerna i slottet var dåliga och Gustav Vasa hade förlänat Ekenäs stadsrättigheter 1546 och grundat Helsingfors 1550.

Västra Nylands landskapsmuseum

Västra Nylands landskapsmuseum firar 110-årsjubileum i år.

Stadsfullmäktige i Ekenäs behandlade den 19 april 1906 frågan om att tillvarata Ekenäs stads historiska minnen.

Fullmäktige tillsatte en nämnd med personer som skulle vårda ortens historiska minnen. Ekenäs museum är därför ett av de första museer som grundats i Finland.

Museet firar med en utställning om Raseborgs slott, med en ny logo och med en ny webbplats.