Hoppa till huvudinnehåll

”Vi drabbas alla av stanken från minkfarmen”

man med hund
Från Pieter van den Hoeks gård är det lite på en halv kilometer över åkrarna till den planerade minkfarmen. man med hund Bild: Yle/Mikael Kokkola pieter van den hoek

Planerna på en minkfarm i Mickelspiltom i Lovisa tär på grannsämjan. Besvär till förvaltningsdomstolen skjuter upp byggstarten.

Kring köksbordet på Hultgård i norra Mickelspiltom sitter Pieter van den Hoek med sin granne Conny Heino och tittar på kartan över byn. Den planerade minkfarmen ligger mitt bland alla gårdar. Så gott som alla grannar har besvärat sig över planerna.

- Vi är tretton stycken som har lämnat in ett gemensamt besvär till Vasa förvaltningsdomstol. Att en minkfarm byggs mitt i byn kan vi inte gå med på, säger Conny Heino.

Från Hultgård är det lite på en halv kilometer över öppen åkermark till Svedmark, där två hallar med plats för upp till 12 000 minkar kanske finns i framtiden. Planerna har redan fått miljötillstånd av byggnads- och miljönämnden i Lovisa.

två östnylänningar
Pieter van den Hoek och Conny Heino. två östnylänningar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

- Det är främst lukten från minkhanteringen som vi inte vill ha i byn, säger Pieter van den Hoek. Vinden för obehindrat stanken långa väger över den öppna terrängen här i Mickelspiltom. Den drabbar oss alla.

Grannarna befarar att det blir svårt att bland annat vädra och torka byk utomhus.

På Hultgård håller man köttboskap och hönor.

- Våra ekologiska höns håller till utomhus, deras existens hotas av en enda förrymd mink, säger van den Hoek.

Till de närmaste grannarna är det endast några hundra meter från pälsfarmen.

karta
Pälsfarmen på Svedmark skulle ligga mitt i byn. karta Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Det är Jan-Olof Hommas och företaget JoHoFarm som söker lov för verksamheten. Han är förvånad över att så få grannar har tagit kontakt med honom för att få information.

- Det är bara några som har vänt sig till mig för att ställa frågor, säger Hommas. Lukten från minkhallar går att jämföra med luktolägenheter från en ladugård.

Minkhallarna är slutna rum med tilluftsventiler nere på sidorna och en ventilationsspringa uppe på taket.

Hommas har för avsikt att sätta igång med sin pälsfarm så fort det bara går. Besvärsproceduren ger han inte mycket för.

- Långa besvärsprocesser är det bästa sättet att ta livet av landsbygden på.

östnyland, mickelspiltom
Ungefär vid ensilagebalarna vill JoHoFarm bygga sina minkhallar. östnyland, mickelspiltom Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Själv tror Jan-Olof Hommas att det kommer att ta cirka ett år innan Vasa förvaltningsdomstol behandlar besväret. Grannsämjan är nu satt på prov.

- Jag har ingenting emot en minkfarm, säger Conny Heino, men man måst nog fundera på vilken plats man ställer den på. Helst avsides från bebyggelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland