Hoppa till huvudinnehåll

Åland satsar på eget vindkraftsstöd

Vindkraftverk.
I stället för en stor expansion för den åländska vindkraften, blir det nu en kamp att behålla så mycket som möjligt av den gamla. Vindkraftverk. Bild: Ulf Weman. vindkraftverk,Åland

Efter att regeringen i vintras beslöt att åländska vindkraftsbolag inte får vara med i rikets produktionsstöd för förnyelsebar energi, satsar nu landskapsregeringen på ett eget vindkraftstöd.

Målsättningen är att behålla befintlig vindkraft på Åland, men om ett par veckor säljs vindkraftverket Preciosa i Eckerö till Litauen, och fler kan det bli. Det stöd som landskapsregeringen nu föreslår räcker inte för att hindra vindkraftsbolagens förluster med dagens elpriser.

Kamp behålla gammalt

För bara några månader sedan såg man på Åland fram emot en stor vindkraftssatsning med 16 nya verk och en elförsörjningsgrad på uppemot 70 procent.

Men efter att regeringen Sipilä beslutat att Åland inte ska vara med i rikets produktionsstöd är det nu kamp för att behålla så många som möjligt av de 21 vindkraftverk som finns i landskapet och som täcker 20-25 procent av elförsörjningen.

Ändå glad

I dag får lagtinget ett förslag till en budgetlag på sitt bord som innebär 2,7 miljoner euro i vindkraftsstöd under sju år.

Henrik Lindqvist, vd för de tre vindkraftsbolagens samarbetsbolag Allwinds, är ändå glad för produktionsstödet.

- Vi förstår att landskapsregeringen gjort vad de har kunnat i dagens bistra ekonomiska tider. Det borde ha varit lite till för att vi skulle kunna göra positiva resultat, men det hjälper oss att övervintra och hoppas på bättre elpriser, säger han.

Inte till EU

Det vindkraftsstöd som landskapsregeringen föreslår behöver inte godkännas av EU och är meningen att träda i kraft redan från den 1 juli. Stödets storlek är också beroende på marknadspriserna på el, det minskar när elpriserna stiger och försvinner helt när de nått ett bestämt tak.

2,7 miljoner avsätts ändå i vindkraftsstöd fram till och med den sista december 2022. 320.000 euro betalas ut i år, 550.000 nästa år och sedan minskar det successivt.

Större stöd för nytt

Men till att satsa på ny vindkraft räcker inte pengarna.

- Ett nytt projekt kräver ett högre stöd, både investeringsstöd och produktionsstöd, säger Henrik Lindqvist. Så målsättningen med vindkraften på Åland, den plats i hela landet med de bästa förutsättningarna, är nu att behålla så mycket som möjligt av den gamla produktionen.

Text och foto: Ulf Weman Ålands Radio och Tv

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes