Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Stafettkarnevalen som fyller 55 år lever och mår bra!

Jan-Erik ”JEJE” Eklöf, projektledare för Stafettkarnevalen.
Jan-Erik Eklöf, projektledare för Stafettkarnevalen, ser fram emot livligt deltagande i årets karneval. Jan-Erik ”JEJE” Eklöf, projektledare för Stafettkarnevalen. Bild: FINLANDS SVENSKA IDROTT / Mia Lönnroth Stafettkarnevalen,löpning,stafettgrenar,stafettlöpning

Stafettkarnevalen som började med 600 starter 1961 nådde ifjol ett nytt rekord med över 12500 starter. En orsak till Stafettkarnevalens popularitet och att den har utvecklats till nuvarande omfång är att karnevalen alltid försökt leva med i tiden.

Samtidigt som Stafettkarnevalen är ett väl känt koncept, man vet vad man får när man deltar i karnevalen, så har vi under årens lopp även lyckats med att göra nödvändiga förändringar i tävlingsprogrammet.

Att vi lyckats så bra som vi gjort beror mycket på att alla förändringar alltid är väl genomtänkta och att vi hållit huvudet kallt och inte gått enligt principen ”den som skriker högst har rätt”.

Ibland har det tagit fler år att ändra på tävlingsschemat och regelverket, men det har som sagt visat sig vara ett mycket lyckat sätt att utveckla allas vår kära Stafettkarneval i rätt riktning. Vi har rört oss i en mer jämlik, idrottslig och samtidigt inkluderande riktning.

Nämnas kan att Stafettkarnevalen erhållit såväl den finska idrottsgalans pris som årets idrottsevenemang, kyrkans John Vikström-pris för motion och idrott som undervisningsministeriets piikkarit pris för jämlikhet inom idrotten.

Stafettkarnevalen har en idrottslig målsättning till vilken hör att locka nya skaror av ungdom till idrotten och ge våra ideella föreningar en ovärderlig rekryteringsbas. Ur dessa skaror har också många av vårt lands främsta idrottsstjärnor vuxit fram. Jag hoppas att man i Finland överlag skulle fundera på hur man i Finland skall kunna garantera att glädjen i idrotten, ett frivilligt deltagande i ett mångfald av olika idrotts- och kulturevenemang, även i framtiden skall vara möjligt.

Stafettkarnevalen är på turné genom Svenskfinland de tre närmaste åren. Först i tur är Vasa. Stafettkarnevalen som är Europas största årligen återkommande skolidrottsevenemang löps i år på Karlsplan veckoslutet den 20 och 21 maj.

Tillsammans med den lokala organisationskommittén kommer vi säkert även i år att lyckas presentera en strålande Stafettkarneval till alla skolungdomars glädje.

Stafettkarnevalen är mer populär än någonsin tack vare sitt målmedvetna utvecklande av sin verksamhet. Jag ser fram emot ett livligt deltagande i årets karneval, som går i idrottens och glädjens tecken.

Alla välkomna med på 2016 års Stafettkarnevalen i Vasa på Karlsplan!

Jan-Erik ”JEJE” Eklöf
Projektledare

Läs också

Nyligen publicerat - Sport