Hoppa till huvudinnehåll

Heshmat blev en del av Kristinestad

Klockan är halv åtta på morgonen när Heshmat Nuri cyklar hem genom Kristinestad efter sitt arbetspass. Han delar ut närmare 700 tidningar sex dagar i veckan med cykel, för tredje året. Eftersom han är asylsökande så kunde han likväl ta det lugnt på en mottagningscentral och lyfta statligt stöd men det vill han inte.

- Det här arbetet hjälper mig att orka. Hellre arbete än socialbidrag, säger Heshmat som precis trampat 25 kilometer genom Kristinestad.

28-årige Heshmat är tvungen att cykla eftersom han inte kan få körkort i Finland. Problemet är att han saknar identitetsbevis. Han kom till Finland år 2012 och ansökte om uppehållstillstånd. Han hade samarbetat med amerikaner hemma i Afghanistan och talibanerna hotade att ta livet av honom. Pappan hade sprängts ihjäl, brodern halshuggits och nu stod Heshmat i tur.

Svaret på asylansökan blev ändå nej för att Heshmats hemregion klassas som trygg i Finland. Han överklagade beslutet i två rättsinstanser eftersom han såg det som omöjligt att återvända till Afghanistan där han var förföljd. Båda gångerna fick han avslag, i brist på bevis.

Fyra år av väntan

Nu har han med hjälp av jurister, vänner och arbetsgivare ansökt om asyl på nytt. Samtidigt ansöker han om arbetsuppehållstillstånd - han har ju ett jobb - men också det har varit svårt. Myndigheterna ville inte först inte föra ärendet vidare för att han saknade pass.
Och pass borde han ha hämtat i Norge, men det kunde han inte göra eftersom han saknade pass.

Under snart fyra år har Heshmat väntat och oroat sig. Även om vännerna stöder honom, börjar han tappa modet.

- Säg mig, är jag en dålig människa när jag inte får komma till Finland? Jag arbetar, jag är ingen farlig kille, säger Heshmat.

En del av Kristinestad

Heshmat har blivit en del av Kristinestad - och Finland. Han betalar hyra, skatt, och socialavgifter, lyfter inte statliga stöd och arbetar både med lönearbete och frivilligarbete. Kristinestadsbon Harriet Lindelöf-Sahl har fungerat som stödperson för honom. Hon är besviken på myndigheternas agerande och bollande när det gäller människor som flytt för sina liv och som ändå är till nytta för Finland.

- Våra beslutsfattare säger att Finland behöver folk som vill arbeta. Heshmat är en sådan. Han har tre arbeten ibland och gör sådana arbeten som det är svårt at få arbetskraft till, säger Lindelöf-Sahl.

Sydösterbotten förebild?

I Sydösterbotten är många arbetsgivare helt beroende av utländsk arbetskraft och regionen har varit föregångare för hela landet när det gäller arbetskraftsinvandring. Men nu finns det 700 asylsökande i regionen, och integrationsbyrån uppmanar nu arbetsgivarna att rekrytera bland de egna innan man tar in arbetskraft utifrån.

På så sätt kan Sydösterbotten visa vägen för resten av landet genom att sammanföra arbetsgivare och flyktingar - precis som man var föregångare inom arbetskraftsinvandring.

- Jag tycker ju att den vägen på något sätt redan är upptrampad. Det skulle vara en naturlig fortsättning på det som har skett här redan i många år, säger Lilian Ivars, integrationskoordinator för den sydösterbottniska samkommunen K5.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik