Hoppa till huvudinnehåll

HFD stoppade avvisning till Ungern

Säkerhetskontrollen på Vasa flygplats.
Arkivbild Säkerhetskontrollen på Vasa flygplats. Bild: Yle/Antti Kuusiniemi flygplats,Security Check,säkerhetskontroller,säkerhetskontroll,Vasa flygplats,flygplatser

Högsta förvaltningsdomstolen har stoppat en avvisning till Ungern.

Migrationsverket och Helsingfors förvaltningsdomstol hade bestämt att en asylsökande, som är medborgare i Afghanistan, skulle avvisas till Ungern. Personen hade kommit till Ungern via Serbien och sökt asyl i Ungern före resan till Finland.

Enligt den så kallade Dublinförordningen borde Ungern ha varit huvudansvarigt för att handlägga asylansökan. Ungern hade också samtyckt till att personen skulle överföras från Finland.

Men Högsta förvaltningsdomstolen anser inte att ett återbördande till Ungern är tillräckligt tryggt, bland annat eftersom Ungern skulle kunna skicka personen vidare till Serbien. Ungern anser att Serbien är ett säkert så kallat tredje land, men inga andra EU-länder gör samma bedömning.

I sina beslutsskäl hänvisar HFD tll landsinformationsrapporter om Ungern och till hur andra EU-länders domstolar har avgjort liknande fall.

Ungern har länge fört en hård linje mot flyktingarna och bland annat fått hård internationell kritik för att förhållandena i flyktingläger har varit mycket dåliga.

I februari stoppade Helsingfors förvaltningsdomstol tillfälligt alla avvisningar av asylsökande till Ungern och bestämde att ingen som överklagar sitt utlämningsbeslut skickas tillbaka till Ungern. Den person som nu fick sitt ärende behandlat i Högsta förvaltningsdomstolen hade överklagat Helsingfors förvaltningsdomstols och Migrationsverkets beslut om tillbakasändning.

Läs också