Hoppa till huvudinnehåll

Kala 6 sköter tungtransporter i västra Åboland

Meripojats fartyg Kala 6
Meripojats fartyg Kala 6. Meripojats fartyg Kala 6 Bild: meripojat tungtrafik,skärgårdstrafik

Transportfartyget Kala 6 kommer att sköta tungtransporterna i västra Åboland.

Det är företaget Saariston Merikuljetus Ab Meripojat som har vunnit anbudstävlingen för västra Åboland, Nådendal och Tövsala. Avtalet gäller till 20.12.2016.

Kala 6 är ett av Marinens gamla fartyg, byggt år 1958 och som för fyra år sedan såldes till Nystadsföretaget. Det har sedan dess använts för transporter i skärgården.

Avtalet undertecknades på tisdagen, och verkställande direktör Antti Vehanen berättar att man genast fick bokningar från skärgården, med transporter från Korpoström, Kolkko och Björkö.

Varför måste en ny offertrunda ordnas för östra Åboland?

NTM-centralen fick fyra offerter angående västra Åboland. Däremot finns det ännu ingen som sköter tungtransporterna i östra Åboland, på området från Bolax i Kimitoön till Pargasport samt holmarna Borstö och Lökholm.

De transporterna har nu konkurrensutsatts på nytt. Offerterna skall lämnas senast 28.4.2016.

På Kimitoön frågar man sig varför det överhuvudtaget var nödvändigt att starta en ny offertrunda, eftersom NTM-centralen själv har rätt att välja entreprenör om inga anbud ges.

Tungtranspporterna är för fast bosatta i skärgården

Kala 6 har bogramp. Dess längd är 27,4 meter, bredd 8 meter, djupgående 1,6 meter och hastighet 7 knop. Lyftkranens kapacitet är 35 tonmeter och bommens utsträckning 22 meter. Fartygets bruttokapacitet (GT) är 74 ton.

Meripojats fartyg Kala 6
Meripojats fartyg Kala 6 Bild: Meripojat skärgårdstrafik

Tungtransportservicen som NTM-centralen i Egentliga Finland skaffar är avsedd endast för dem som enligt skärgårdslagen är fast bosatta och för skärgårdens näringsliv som saknar fast vägförbindelse, förbindelse med färja eller tillräcklig service med förbindelsefartyg.

De som inte enligt skärgårdslagen är fast bosatta eller näringsidkare i skärgården köper sina transporter på den privata marknaden. Även Meripojat betjänar sådana kunder som inte får tungtransporter.

Tungtransporterna beställs 2 veckor på förhand måndag-fredag kl. 8.00 - 20.00 per email: antti.vehanen@uusikaupunki.fi eller per telefon 0440 102 427 (i reserv: 0440 102 428). Preliminära ruttplaner publiceras på NTM-centralens webbplats.