Hoppa till huvudinnehåll

Långs nästsista chans: "Så långt borta att jag inte hittade stället på kartan"

Ville Lång åkte ut i kvartsfinalen i Finnish Open.
Ville Lång nära ett tredje OS. Ville Lång åkte ut i kvartsfinalen i Finnish Open. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Ville Lång

OS-kvalet i badminton är definitivt inne på slutrakan. Ville Lång tävlar på andra sidan jordklotet och försöker den vägen kvala in till sitt tredje OS.

I skrivande stund är badmintonspelarna Ville Lång och Airi Mikkelä på väg till OS i Rio de Janeiro. Men situationen lever: bägge är nära strecket som skiljer succé från katastrof. Nanna Vainio är inte många pinnhål bakom Mikkelä men för tillfället på fel sida.

OS-kvalet tar slut den första maj och innan dess finns bara två chanser att samla OS-rankingpoäng. Mikkelä och Vainio borde ha spelat en tävling i Chile den här veckan men båda valde att stanna hemma och satsa allt krut på EM som går av stapeln nästa vecka i Frankrike. Lång reser för sin del ännu längre bort, till Tahiti i Stilla havet.

– Man kan säga att OS-kvalet inte gått precis som jag hade velat och planerat, skriver Ville Lång på sin Facebooksida.

Han väntar på Paris flygfält på flyget som ska ta honom till andra sidan jorden, till Tahiti.

– In i det sista försökte jag räkna poäng och kalkylera OS-chanserna utan att åka hit, men när de andra spelarna spelar så måste jag också göra det.

– Den kommande veckan tillbringar jag på en paradisö så långt borta att jag nästan inte hittade hela stället på kartan. Nåväl, det går ju ett "direkt" flyg från Paris. Med "direkt" menar jag ett 22 timmars flyg där vi stannar halvvägs i Los Angeles och tankar flyget,skriver Lång på sin Facebooksida.

– Bakom allt det här galna är att jag extremt mycket vill komma till mitt tredje OS. Den glöden har inte försvunnit någonstans under årens lopp. Hoppas allt går bra och att jag spelar utmärkt på Tahiti. Mer än så kan jag inte önska.

– Jag ska inte på semester och inte på bröllopsresa utan spela badminton. Det är så fel det bara kan vara. Men vad kan man göra, skriver Lång.

Ville Lång (världsranking 76) möter i tävlingens första omgång Mexikos Job Castillo (världsranking 91). Herrarna har inte mötts förut. I en eventuell andra omgång står Israels förstaseedade Misha Zilberman (världsranking 68) för motståndet.


Här kan man följa med hur det går för Lång på Tahiti.