Hoppa till huvudinnehåll

Också Mitsubishi medger manipulering

Fotgängare utanför Mitsubishis huvudkontor i Tokyo, Japan
Fotgängare utanför Mitsubishis huvudkontor. Fotgängare utanför Mitsubishis huvudkontor i Tokyo, Japan Bild: EPA/Kimimasa Mayama Bränsleförbrukning,Bränslesnåla bilar,Mitsubishi Motors,fusk,manipulering

Ytterligare en biltillverkare medger att man manipulerat testresultat. Det är japanska Mitsubishi som erkänner fusk med mätningar av bränsleförbrukningen.

Bolaget berättar att man har funnit bevis för att dess arbetstagare har förvrängt testresultaten för ett flertal bilmodeller.

Enligt biltillverkaren rör fusket 157 000 Mitsubishi personbilar som hör till eK-serien och 468 000 Dayz Roox-bilar som har tillverkats för Nissan. Bilarna är i den populära så kallade keiklassen, som innebär att bilen får vara högst 3,4 meter lång och motorns volym får vara högst 660 kubikcentimeter.

- Vi fick reda på att testerna utfördes i strid med bolagets regler för att testresultaten skulle visa på en lägre bränsleförbrukning än den var i verkligheten, skriver Mitsubishi i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån AFP.

Mitsubishi Motors styrelseordförande Tetsuro Aikawa sade enligt BBC vid en presskonferens att fusket var avsiktligt:

- Det är klart att förvrängningarna har gjorts för att få förbrukningen att se bättre ut. Men varför de har gått in för bedrägeri är tillsvidare oklart.

Bolaget säger att fusket avslöjades då Nissan meddelade om inkonsekvenser i testresultaten. Mitsubishi gjorde en intern utredning och upptäckte de förvrängda resultaten.

Det här är Mitsubishis största skandal sedan bolaget för drygt tio år sedan försökte skyla över såväl fel i till exempel bromsarna som negativa reaktioner från kunderna.

Mitsubishis aktiekurs rasade med 15 procent och på dagsnivå är raset det största på 12 år. I och med raset tappade bolaget över en miljard dollar av bolagets marknadsvärde.

Mitsubishi är Japans sjätte största biltillverkare och bolaget sålde i fjol drygt en miljon bilar.