Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsman Thomas Blomqvist: Fastighetsskatten får inte knäcka bonden

Den nya ladugården i Västankvarn ska vara färdig i slutet av 2014.
Bygge av produktionsbyggnad i Västankvarn sommaren 2014. Den nya ladugården i Västankvarn ska vara färdig i slutet av 2014. Bild: Yle/Marica Hildén västankvarn gård bygger ny ladugård 2014

SFP:s riksdagsman Thomas Blomqvist från Tenala tar kraftigt ställning till fastighetsskatten på produktionsbyggnader inom jordbruket. Blomqvist kräver att regeringen snabbt presenterar ett krispaket för jordbrukssektorn.

- Det är inte rätt att de som investerar och skapar arbetsplatser bestraffas via en hög fastighetsskatt på produktionsbyggnader, säger Blomqvist i ett pressmeddelande som publicerades på eftermiddagen på onsdagen (20.4).

Blomqvist säger att jordbruket är i en akut lönsamhetskris och därför kräver han att regeringen i samband med tilläggsbudgeten i maj framlägger ett krispaket för jordbrukssektorn.

I det krispaketet bör ingå lättnader på fastighetsskatten för produktionsbyggnader. Det skulle underlätta situationen i synnerhet för dem som nyligen gjort stora investeringar, säger Blomqvist.

På onsdagen publicerade Yle Västnyland en artikel där problematiken kring den höga fastighetsskatten för investeringar för nya produktionsbyggnader togs upp.