Hoppa till huvudinnehåll

Saudiarabien har brist på pengar

Oljeutvinning i Saudiarabien
Oljeutvinning i Saudiarabien Bild: EPA oljeborr

Världens ledande oljeproducent Saudiarabien har tvingats ty sig till internationella kreditgivare för första gången på ett kvartssekel. Det rapporterar Financial Times, samtidigt som USA:s president Barack Obama ska besöka Riyadh.

Orsaken är det rekordlåga oljepriset som också har lett till att landet börjat utnyttja sina valutareserver och skurit i offentliga utgifter.

Enligt tidningen har Saudiarabien sålt skuldebrev för 10 miljarder dollar via en internationell bankkoncern. Senast landet behövde låna pengar var 1991.

Också andra oljeländer, som Abu Dhabi och Qatar, spås följa Saudiarabiens exempel.

Obama väntas få ett svalt mottagande i Riyadh

På onsdagen åker USA:s president till Saudiarabien. Han ska möta Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz och på torsdagen träffar han ledarna för Gulf Cooperation Council-länderna (GCC: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten).

Kung Salman och Barack Obama i Vita Huset i september 2015
Kung Salman och Barack Obama i Vita Huset i september 2015 Kung Salman och Barack Obama i Vita Huset i september 2015 Bild: EPA/Olivier Douliery Saudiarabien,Salman bin Abdul Aziz,Barack Obama

Vid samtalen i Riyadh står kampen mot Islamiska staten och krigen i Syrien och Jemen på agendan. Men det skulle också gälla att minska spänningen mellan USA och Saudiarabien. Det gamla alliansbygget mellan de två länderna är i stort behov av renovering.

Det låga oljepriset är bara ett av Saudiarabiens problem. De saudiska ledarna ser den shiitiska ärkefienden Irans växande inflytande i regionen som ett massivt problem och de är inte nöjda med USA:s agerande på den fronten.

Kärnenergiavtalet med Iran var en stor besvikelse för Saudiarabien. Saudierna är inte heller nöjda med USA:s agerande i Syrien där Riyadh hade velat bli av med Bashar al-Assad för länge sedan.

Saudiarabien hade önskat ett starkare amerikanskt stöd mot iranskt inflytande i Syrien, Irak, Jemen och Libanon.

Till råga på allt har det allt oftare förekommit amerikansk kritik mot Saudiarabien i offentligheten.

Läs också