Hoppa till huvudinnehåll

Släktingar dömdes för människohandel på Vandarestaurang

domstol
domstol Bild: Mika Kanerva domstol

Mannen som lockades till Finland från Indien arbetade långa dagar och tilläts i praktiken inte lämna restaurangen utan övervakning. De fyra männen som dömts för människohandel är hans släktingar.

Mannen började jobba på restaurang Mamma Mia i Vanda i januari 2013. Sedan jobbade han 15-17 timmar per dag, varje dag, fram till maj 2014 med bara en enda ledig dag.

Mannen hade inga språkkunskaper eller andra kontakter i Finland utan var i praktiken beroende av de fyra männen som nu dömts. De följde honom till och med till läkaren.

Männen som lockade offret från Indien till Finland för att jobba på restaurangen är släkt med offret. Offret lurades att tro att han var skyldig mannen som ordnat hans resa till Finland 15 000 euro i någon form av invandringskostnader.

Ovillkorligt fängelse och 100 000 i ersättning

Alla fyra män som dömts är ägare och styrelsemedlemmar i restaurangbolaget, men en av dem anses ha lett verksamheten och döms strängare än de andra.

Mannen som ledde verksamheten döms till 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse. De andra tre har fått villkorliga fängelsedomar.

Vanda tingsrätt dömer männen att ersätta offret med 88 700 euro i utebliven lön, samt 12 000 euro för lidande. De här summorna delas mellan de fyra männen så att den man som lett verksamheten betalar klart mest.

Männen dömdes också till flera års näringsförbud.

Läs mera:

Åtal: Man jobbade på restaurang över ett år utan lön

Fyra män åtalas för grov människohandel i Vanda. Offret är en man som i över ett år jobbat sju dagar i veckan 15-17 timmar per dag på en restaurang utan att få lön.