Hoppa till huvudinnehåll

Strålningen i Finland efter Tjernobyl

1987, ett år efter olyckan i Tjernobyl, är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall och strålning.

Tv-nytts redaktör Benita Enqvist intervjuar Olli Pakkala på Strålsäkerhetscentralen om strålningen och farorna med den.

Olli Pakkala menar att strålningen inte är så mycket att oroa sig för. Naturen är inte farlig att vistas i, korna kan beta ute. Däremot kan fisken och svampar ännu innehålla mera cesium än normalt.

Pakkala jämför strålningen med det nedfall som kom från kärnvapenprov som utfördes under 1960-talet. Mängden strålning var ungefär den samma, men nedfallet från Tjernobyl kom intensivt på en gång, medan 1960-talets sprängningar utfördes under en lång tid.

Han säger att det tar ungefär 25-30 år för radioaktiv strålning i naturen att försvinna. Människan påverkas inte i stor grad, men strålningen finns där i naturen.

Japan vägrar ännu 1987 att ta emot komagar från Finland. Finländska myndigheter tycker att Japan har alldeles för stränga becquerel-krav.

Läs mera:

Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Läs mera:

En bondgård med kossor

Missbildade djur i Östra Nyland

Ett år efter olyckan i Tjernobyl föds många missbildade djur i Östra Nyland. Är det en slump eller har det radioaktiva nedfallet inverkat?

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.