Hoppa till huvudinnehåll

Utmarsch vid Helsingfors universitet - personalen uttryckte sin solidaritet

Utmarsch vid HU 20.4
Den hårdaste kritiken kom från de här damerna. Kängan går rakt till beslutsfattarna. Utmarsch vid HU 20.4 Bild: Tino Oksanen Helsingfors universitet,utmarsch

Solidaritet var ledordet i eftermiddagens utmarsch vid Helsingfors universitet. Omkring 200-300 personer samlades för att visa sitt stöd för dem som sägs upp vid universitetet.

Regnet öste ner över Senatstorget i Helsingfors när några hundra personer vid 14-tiden i eftermiddags samlades för att visa sin solidaritet för de uppsagda. De flesta tillhörde universitetets personal.

Jag är arg å den administrativa personalens vägnar.― Initiativtagare Markus Jäntti

Regnet och den grå skyn symboliserar stämningen och de dystra tider som universitetspersonalen genomgår - många är uppgivna. En av de uppgivna är professor Markus Jäntti, initiativtagare till den inofficiella tillställningen.

- Jag är här för att jag är arg å den administrativa personalens vägnar, säger Jäntti.

Markus Jäntti tog initiativ till en solidarisk utmarsch vid HU 20.4
Initiativtagaren Markus Jäntti säger att informationen om utmarschen spred sig från person till person. Markus Jäntti tog initiativ till en solidarisk utmarsch vid HU 20.4 Bild: Tino Oksanen markus jäntti,Helsingfors universitet

Jäntti ville samla personalen för att visa att det inte är okej med så här omfattande uppsägningar.

- Min tanke var att de som stannar kvar vid universitetet på det här sättet ska visa att det inte är okej att man nedvärderar människors arbetsinsats.

Tror inte på sparmålen

Jäntti tror inte på att universitetet kommer att uppnå sina inbesparingsmål, utan att utgifterna tvärtom kommer att öka som ett resultat av uppsägningarna.

- Själva arbetsinsatsen försvinner fullständigt, så jag föreställer mig att det här leder till kostnadsökningar snarare än inbesparingar för universitet, säger Jäntti.

Flera hundra pers vid utmarsch vid HU 20.4.2016
Regnet var inget hinder. Nästan 300 personer samlades som bäst. Flera hundra pers vid utmarsch vid HU 20.4.2016 Bild: Tino Oksanen Helsingfors universitet,demonstrationer

Skulle ha kommit fast ensam

I ösregnet står enligt Jänttis uppskattning närmare 300 personer - men antalet spelar ingen roll, säger han.

- Jag är nöjd, jag skulle ha kommit hit fast ensam, så uppgiven är jag.

Syftet med just den här folksamlingen är inte att rikta sin känga mot någon speciell utan att visa att den uppsagda administrativa personalen verkligen behövs.

Vi kan inte undervisa och forska om den administrativa personalen inte finns.― Professor Elina Oinas

Professorerna får nu ett mycket större arbete på sina axlar, säger Elina Oinas, sociologiprofessor vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

- Den administrativa personalen behövs verkligen. Vi kan inte undervisa och forska om den administrativa personalen inte finns, säger Oinas.

Solidarisk demonstration/utmarsch vid HU 20.4.2016
Symbolik. Personalen håller ihop. Solidarisk demonstration/utmarsch vid HU 20.4.2016 Bild: Tino Oksanen Helsingfors universitet,demonstrationer

I folkmassan finns också universitetslektorn och Helsingforspolitikern Thomas Wallgren (SDP).

- Naturligtvis är jag här, jag vill manifestera min solidaritet till dem som blir uppsagda, säger Wallgren.

Nästa vecka kan Wallgren finnas bland de uppsagda. Då får den humanistiska fakulteten, dit han hör, besked.