Hoppa till huvudinnehåll

Växande proteströrelse vill förändra Frankrike

Studenter i samlas varje kväll för att protestera mot samhällsutvecklingen
Studenter samlas varje kväll för att demonstrera mot samhällsutvecklingen. Studenter i samlas varje kväll för att protestera mot samhällsutvecklingen Bild: Yle studenter,protester,Paris,place de la République,Nuit debout

Vid skymningen samlas människor på Place de la République i Paris, i bland är de över 3000. Många av dem kommer varje kväll och stannar långt in på natten. Det har de gjort i över två veckor.

Det är en brokig skara, men de har alla något gemensamt; de är frustrerade och protesterar mot samhällsutvecklingen.

En stor del av dem är studenter som vuxit upp i medelklassfamiljer. Människor som vill ge uttryck för sin frustration.

- Det här är en plats för diskussion. Vi lyssnar på varandras syn på läget i Frankrike och vi inser att vi har mycket gemensamt och att vi inte är ensamma med våra åsikter, säger Clothilde en ung student från Paris.

Bastian studerar till lärare och han ser med oro på landets framtid.

- Jag är väldigt besviken. Makthavarna har inte levt upp till det de lovat. Jag har intrycket att inget parti är kapabelt att förstå oss.

”President Hollande har svikit oss”

Bastian anser att Frankrikes president François Hollande har svikit sina väljare. Han tvekar om han överhuvudtaget ska rösta när Frankrike går till presidentval nästa år.

Bastian tvekar om han alls ska rösta i nästa presidentval
Bastian har tappat hoppet. Bastian tvekar om han alls ska rösta i nästa presidentval Bild: Yle studenter,protester,Paris,place de la République,Bastian

- Jag har tappat hoppet och jag tvivlar på att min röst har någon betydelse.

Vincent Cadoux är nyutexaminerad jurist. Han kommer flera gånger i veckan till Place de la République för att prata om de anställdas rättigheter.

Också han hade stora förväntningar när den i dag impopulära socialisten François Hollande valdes till president för fyra år sen.

- Hollande vill försämra fransmännens arbetsvillkor, han driver en högerpolitik. Jag och många andra här är väldigt besvikna på honom, konstaterar Vincent Cadoux.

Diffus proteströrelse

Proteströrelsen ”Nuit debout” på svenska ungefär ”på benen hela natten” säger sig inte ha någon ledare och inte heller några konkreta krav - utan att det handlar om en rörelse som värnar om demokratin.

Många av demonstranterna uppger sig vara samhällsintresserade, ha visioner men känner samtidigt en ilska över missförhållandena i samhället. Men bland demonstranterna finns också de som sympatiserar med vänsteranarkism.

Det är alltså en diffus rörelse som mobiliserar personer med olika syn och värderingar.

Samlas för att diskutera samhällsproblem

På Place de la République debatteras samhällsproblem, allt från arbetslöshet, bostadsbrist, klimathotet, feminism och islamfobi.

Studenter i Paris demonstrar mot samhällsutvecklingen
Studenterna på benen hela natten. Studenter i Paris demonstrar mot samhällsutvecklingen Bild: Yle studerande,protester,Paris,nuit debout

Många av samtalen sker i mindre grupper där människor, obekanta med varandra från tidigare, sätter sig ner för att diskutera.

Hittills har det gått lugnt till. Bara en kväll under de senaste veckorna har polisen varit tvungen att ingripa då en mindre grupp ställde till med kravaller.

Nathanael är en av dem som aktiverat sig i rörelsen. Han säger att ”Nuit debout” är en fredlig protest.

- Vi värnar om demokrati och om Frankrikes framtid därför möts vi för att diskutera hurdant samhälle vi vill leva i. Vi kommer hit för att prata, för att lyssna, äta och dricka. Ibland dansar vi och spelar musik, det påminner lite om en festival, berättar han.

Kan proteströrelsen förändra Frankrike?

Demonstationerna fick sin början i Paris men de nattliga mötena har spridit sig till flera andra städer i Frankrike. Också på sociala medier har engagemanget ökat.

Rörelsen har vuxit sig så stark att också de ledande politkerna har varit tvungen att reagera – men deras uttalanden och löften har inte stoppat protesterna.

Nathanael tror att ”Nuit debout” är början på något stort. Han menar att Frankrike är ett land som utvecklas genom revolutioner.

- Det är en förändring som pågår, tidigare var alla isolerade nu är vi tillsammans och diskuterar. Denna gemenskap kan förändra Frankrike.

Har jämförts med protesterna 1968

Rörelsen har jämförts med studentprotesterna i Paris år 1968. Den 60-åriga Iskandrie brukar besöka "Nuit Debout" flera gånger i veckan.

Hon var med i studentprotesterna 1968.

- Då var det betydligt mer laddat, det var annorlunda, vi var väldigt arga. Dagens unga visar sin ilska på annat sätt, säger hon och fortsätter med att fråga om jag vill höra henne sjunga en protestsång från 1968.

Iskandrie var redan med i studntrevolten i Paris 1968
Iskandrie deltar också i protesterna. Iskandrie var redan med i studntrevolten i Paris 1968 Bild: Yle studerande,protester,Paris,place de la République,iskandrie

Proteströrelsen ”Nuit Debout” engagerar i dag allt fler – men hur rörelsen kommer utvecklas är omöjligt att säga.

Arbetsrättsjuristen och demonstranten Vincent Cadoux vill inte dra paralleller med 1968.

- Jag tror inte det här en revolution men kanske vi kan påverka makthavarna så att de börjar lyssna på oss. Vi vill att de ska vakna upp – vi är däremot vakna hela natten.