Hoppa till huvudinnehåll

Artisten Prince är död: "Han var mer än många bra poplåtar"

Prince
Prince Bild: EPA/BALAZS MOHAI CORBIS OUT Prince,artister,musiker

Den amerikanska artisten och popikonen Prince har dött. Prince Rogers Nelson hittades livlös i en hiss nära sin studio i Minnesota. Han blev 57 år gammal.

Enligt sajten TMZ kom det på torsdag ett nödsamtal från byggnaden Paisley Park i Minnesota. Samtalet uppges ha handlat om ett dödsfall. Enligt lokala myndigheter pågår det utredningar kring uppgifterna om dödsfallet.

Tidigare i april ställde Prince in två spelningar av hälsoskäl. Han uppges ha haft influensaliknande symptom en tid.

Över 100 miljoner sålda skivor

Prince har haft en lång och framgångsrik karriär. Han skivdebuterade år 1978 och 1984 nådde han en internationell storpublik med filmen och albumet Purple Rain.

Sedan dess har vunnit sju Grammys, en Golden Globe och en Oscar. Han är också invald i Rock n' Roll Hall of Fame och har sålt över 100 miljoner skivor.

Den excentriska Prince bytte år 1993 artistnamn till en outtalbar symbol. Han kallades för The Symbol eller The Artist Formerly Known as Prince fram till 2000 då han återtog sitt gamla artistnamn.

Prince uppträdde för första gången i Finland år 2011. Han hade varit bokad för att spela i Finland flera gånger tidigare, men inhiberat varje gång.

En unik artist

Prince blev en internationell sensation på 1980-talet. Hans album Purple Rain som utkom år 1984 har betecknats som ett av de främsta albumen genom tiderna.

Prince var en innovativ sångare och låtskrivare. Hans musik är en kombination av jazz, funk och disco. Han har blivit känd bland annat för sångerna "Purple Rain," "Kiss" och "Raspberry Beret."

Men Prince var mer än bara en bra musiker, berättar Johan Lindroos, musikchef på Yle.

- Han är helt klart en av de största popikonerna. Han har haft stort inflytande och inte bara inom musiken. Med hela sin stil och sina namnbyten har han blivit en mytomspunnen person, ett koncept. Det är mer än bara många bra poplåtar, han är betydligt större än så.

Prince är inte den enda stora artisten som gått bort på senare tid. Minst lika stor uppståndelse blev det då världen i januari nåddes av beskedet att David Bowie avlidit.

"Det är mer än bara många bra poplåtar, han är betydligt större än så."― Johan Lindroos, musikchef vid Svenska Yle.

Men vem ska fylla tomrummet de här legenderna lämnar efter sig?

- För varje generation kommer det nog att finnas någon som senare anses vara sin tids stora artist. Jag tror att det hör till människans natur att skapa de här ikonerna. Vem det blir får vi kanske se om 40 år, säger Lindroos.

Många har reagerat på dödsfallet på sociala medier. Bland dem USA:s president Barack Obama som sent på kvällen finsk tid hyllade Prince på Twitter:

Prince Rogers Nelson skivdebuterade 1978. Med filmen och albumet Purple Rain nådde han en internationell storpublik. Övriga album är Parade (1986), Diamonds and Pearls (1991), Emancipation (1996), The Rainbow Children (2001), Musicology (2004), Planet Earth (2007), 20Ten (2010), Art Official Age (2014), HITnRUN: Phase One och HITnRUN: Phase Two (båda 2015). Han gjorde även filmer där han förutom musiken också stod för regi och huvudroller.