Hoppa till huvudinnehåll

EU-länderna oeniga om förnyelse av flyktingmottagandet

Två pojkar sitter vid havet utanför ett flyktingläger i Grekland.
Två pojkar sitter vid havet utanför ett flyktingläger i Grekland. Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI Grekland,flyktingar,asylsökande (process),migranter,migration

EU:s inrikesministrar har inlett dragkampen om hur Dublinförordningen ska förändras utgående från de alternativ som EU-kommissionen har lagt fram.

EU-kommissionen har presenterat två alternativ. Det första går ut på att göra det tillfälliga system som gäller i krisläge permanent.

Det andra går längre och innebär att alla flyktingar som kommer till EU ska fördelas mellan EU:s medlemsländer.

Nu gäller det att hitta en gemensam linje

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) säger att åsikterna går isär men att alla EU-länder är överens om att något måste göras.

- Det nuvarande systemet fungerar inte i situationer där inflödet är stort. Det finns en vilja att förändra det nuvarande systemet. Men det finns förstås flera olika åsikter om hur det bör göras och nu ska vi fortsätta arbetet med att hitta en gemensam linje.

Medan länder som Sverige och Grekland är redo att godkänna ett bindande omfördelningssystem är länderna i Östeuropa som Ungern, Polen och Tjeckien av totalt annan åsikt.

- Status quo är inte ett alternativ. Vi kan inte fortsätta så här, och därför måste vi förnya Dublinförordningen som är ett system som inte fungerar, sade EU-kommissionär Dimitris Avramoupoulos på presskonferensen efter mötet i Luxemburg i torsdags.

Arbete med att förnya Dublinförordningen beräknas ta åtminstone ett år och bäddar för både gräl och djup splittring.

Omfördelning ett fiasko?

Samtidigt som EU-länder diskuterar långsiktiga lösningar har omfördelningen av asylsökandena inte tagit fart. EU:s roterande ordförandeland Nederländernas migrationsminister Klaes Dijkhoff vill ändå inte döma ut omfördelningen, ett beslut som EU-länder tog i höstas.

- Omfördelning fungerar men takten är alldeles för långsam. Jag är inte nöjd med utvecklingen men så länge det går framåt så ska vi inte tala om att skrota systemet, säger Dijkhoff.

Orpo kritiserar Ungern

I onsdags stoppade högsta förvaltningsdomstolen avvisningar till Ungern. Högsta förvaltningsdomstolen anser att återbördande av asylsökande till Ungern inte är tillräckligt tryggt.

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) kritiserar Ungern för att inte följa europeisk rätt.

- Det är oacceptabelt att det finns EU-länder där människorättsläget är så dåligt att det inte går avvisa asylsökande i enlighet med Dublinförordningen, säger Petteri Orpo.

Också flera andra EU-länder gör samma bedömning. Till exempel Sverige och Nederländerna har likaså stoppat avvisningarna till Ungern, ett land som redan länge fört en hård linje mot flyktingarna. Ungern är dessutom det enda land som avvisar asylsökande vidare till Serbien.

Inrikesminister Orpo säger att han på EU:s inrikesministermöte tog upp frågan med både sin ungerska kollega och med kommissionär Avramopoulos.

- Kommissionen är medveten om problemet och ska ta tag i det. Våra diskussioner med Ungern kommer att fortsätta.

Ungerns hantering av asylsökande verkar ändå inte vara någon central fråga för EU. På den avslutande presskonferensen i Luxemburg meddelade kommissionär Avramopoulos och migrationsminister Dijkhoff att Ungern inte diskuteras på mötet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes