Hoppa till huvudinnehåll

Giftigt gräs hoppas bita på bajsgässen

Vitkindade gäss.
Vitkindade gäss. Bild: Yle vitkindad gås

Ett nytt knep mot vitkindade gäss som bajsar i picknickgräset testas i Runsala. Erfarenheterna har varit goda på annat håll.

Så giftigt är det inte att gässen helt biter i gräset, men förhoppningen är att gässen börjar undvika vissa områden. Det handlar om rörsvingel som bär på giftbildande svampar, även kallade för endofyter. Gräset i sig är inte giftigt, men nog svamparna som förekommer i växten. Det gör gräset oätligt för gässen som sedan antas söka sig vidare.

Åbo universitet står för planteringsexperimentet och förhoppningen är att metoden kunde vara ett skonsammare sätt att bli kvitt gässen i Runsala. Liknande experiment har gjorts i Nya Zeeland och erfarenheterna har varit goda. Där har man kommit åt fåglar som gett problem för flygtrafiken.