Hoppa till huvudinnehåll

Hur mycket får Yle visa från OS? Robert Portman svarar

Londons Olympiastadion, 2013.
Londons Olympiastadion, 2013. Bild: All Over Press olympiska spelen,Londons olympiastadion

Fem grenar samtidigt, varav två i tv. Det får Yle i stora drag visa under vinter-OS 2018 och sommar-OS 2020, efter dagens överenskommelse med Discovery.

Yle skrev i dag under ett avtal med Discovery, som köpte OS-rättigheterna från 2018 till 2024. Avtalet innebär att en stor del av vinter-OS i Pyeongchang 2018 och sommar-OS i Tokyo 2020 sänds på Yles kanaler.

Yle Sportens tidigare chef Robert Portman, som lett förhandlingarna med Discovery från Yles sida, berättar vad de delade spelen i praktiken betyder.

– Det betyder att vi 2018 kan visa fem grenar samtidigt, förutom herrhockeyn. Av de fem grenarna kan vi visa två i tv. Därtill får vi göra allt på radio och visa ganska brett på nätet också, berättar Portman.

– 2020 har vi rätten till friidrotten, därefter får Discovery välja två grenar som de har exklusiv rätt till, och därefter får vi igen välja så att vi sänder fem grenar samtidigt.

Hur stor sak är det här för Yle?

– Det här är en stor sak för Yle och Yle Urheilu och Yle Sporten, men framför allt tycker jag det är en fin sak för de finländska tittarna. Vi kommer även i framtiden att kunna erbjuda ett bra utbud på Yles kanaler.

En hurudan process har förhandlingarna varit?

– Det har varit en lång process och ingen enkel resa. Vi har diskuterat med Discovery sedan förra sommaren, ibland intensivt och ibland lite mindre intensivt. Men nu har vi äntligen kommit i mål och jag tror att den här lösningen tillfredsställer båda parter.

Robert Portman, projektledare för OS i Sotji.
Robert Portman har lett Yles förhandlingar med Discovery. Robert Portman, projektledare för OS i Sotji. Bild: Yle portman

Vad betyder det här ekonomiskt för Yle?

– OS är en av de största rättigheterna inom idrotten, men vi har inte gått med i någon grym budgivning, utan kan stå bakom vår offert. Jag tror och hoppas att också Discovery är nöjda med vårt bud och att de med sina delar kan göra någon slags affär av det här.

Discovery äger också rättigheterna för OS 2022 och 2024, förhandlas det redan om dem?

– Kanske någon annanstans än i Finland, men i ärlighetens namn vet vi inte hur snabb den tekniska utvecklingen är, vi vet inte vad som händer 2022 eller 2024. Vi vet inte ens var OS 2024 kommer att arrangeras, så det har varit en för svår uppgift att komma till ett beslut om det i detta skede.

– Vi får se när förhandlingarna återupptas, men för tillfället är vi helt enkelt jätteglada för kontraktet vi har fått till stånd i dag, avslutar Robert Portman.

Läs mera om Robert Portmans tankar kring OS-rättigheterna här (på finska).

Läs också

Nyligen publicerat - Sport