Hoppa till huvudinnehåll

Huvudförtroendeman på Wärtsilä: Jag är chockad

Ralf Holmlund
Ralf Holmlund är chockad. Han trodde att höstens samarbetsförhandlingar räckte för att täcka de minskade beställningarna. Ralf Holmlund Bild: Yle/Sofi Nordmyr ralf holmlund

270 personer ska sägas upp på Wärtsilä i Finland. Huvudförtroendeman Ralf Holmlund på Wärtsilä trodde att det räckte med samarbetsförhandlingarna i höstas.

Globalt sett kommer 550 att få gå från Wärtsilä när man ska omorganisera Marine Solutions och Energy Solutions. Beställningarna till Wärtsilä kommer inte in i den takt de borde.

Ralf Holmlund befann sig på semester när han fick beskedet om nya uppsägningar på Wärtsilä.

- Jag blev chockad när jag hörde om vad som ska komma igen. Klockan var sex på morgonen när jag kom till Helsingfors från Spanien och fick höra om det, säger Holmlund.

Oviss framtid

Ralf Holmlund är huvudförtroendeman för tjänstemän och högre tjänstemän på Wärtsilä i Vasa. Han säger att folk ännu ska permitteras som ett resultat från höstens samarbetsförhandlingar.

Har du sett tecken på att det här kan komma?

- Det har nog funnits tecken. Det säljs inte båtar. Även om oljepriset är lågt vill man inte bygga nya kraftverk. På det sättet är det ingen nyhet men vi trodde att höstens förhandlingar skulle ha räckt till.

Holmlund vågar inte spekulera om framtidsutsikter.

- Jag vet inte. Det kan hända vad som helst. Det kan komma nya affärer när som helst eller så blir det ännu värre.

Tror du det blir fråga om utmarscher?

- Jag är inte i Vasa för tillfället så jag kan inte säga. Men alla är chockade.

Samarbetsförhandlingar på kommande

Nästa vecka inleds samarbetsförhandlingarna. Ralf Holmlund går till inställningen med att göra sitt bästa.

- Vi måste se till att vi kan spara så många människor som möjligt och komma genom den här svåra situationen så att vi får något bättre. Men det ser ganska dåligt ut.

Samarbetsförhandlingarna berör alla Wärtsilä enheter i Finland. Det berör också alla personalgrupper.

För ett halvt år sedan omorganiserades Marine Solutions, då sades 110 personer upp i Finland. Nu påverkas enheten av samarbetsförhandlingar igen. Den här gången berör förhandlingarna också Energy Solutions samt alla stödenheter.