Hoppa till huvudinnehåll

Ingå startar utredning om kollektivtrafiken

En snabbtursbuss startar från Ekenäs mot Helsingfors.
Ingå kommun deltar i utredning om kollektivtrafiken. (Arkivbild) En snabbtursbuss startar från Ekenäs mot Helsingfors. Bild: Yle/Tove Virta Ekenäs,busstation,Raseborg,bussar,busstrafik,Snabbtursbuss

Ingå kommun utreder nu tillsammans de andra västnyländska kommunerna vilka trafikförbindelser som är viktigast.

Samtliga västnyländska kommuner från Hangö till Högfors utreder tillsammans med Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM-centralen) vilka invånarnas behov gällande kollektivtrafiken är.

- Kollektivtrafiken i Ingå befinner sig i ett kritiskt brytningsskede. Y-tåget drogs in tidigare i våras. Även busstrafiken har råkat ut för nedskärningar i linjetrafiken, säger Ingå kommun i ett pressmeddelande.

Eija Taskinen som är förvaltningschef i Ingå, säger att läget nu är sådant att bussturer kan sägas upp med tre månaders varsel fram till 2019.

Taskinen ansvarar för trafikfrågor i kommunen.

Utredningen görs för att kartlägga vilka rutter som är viktigast och hur indragna turer ska ersättas på bästa möjliga sätt.

- Ska bussarna gå mot Helsingfors, Lojo eller Raseborg, frågar Taskinen.

Skolskjutsarna viktigast

Siffror från år 2010 berättar att Ingå har nästan 1 500 invånare som jobbar på annan ort. De flesta av dem pendlar mot huvudstadsregionen.

Förvaltningschef Taskinen säger att marknadsbaserad trafik skulle fungera om alla som pendlar skulle lämna sin bil hemma.

– Då kommunerna skulle få en möjlighet att satsa på sådana turer som annars inte är lönsamma, säger Taskinen.

När Pohjolan liikenne drog in sina bussturer till Virkby tidigare i år gick kommunen samman med NTM-centralen och finansierade en fortsättning. På det sättet tryggade kommunen linjerna, som är essentiella för Ingå där det varken finns klasserna sju till nio eller ett gymnasium.

– Förstås är det viktigt med jobbresor, men det allra viktigaste är att barnen kommer till skolorna. Det är i första hand de här turerna kommunen satsar på om busslinjer dras in, säger förvaltningschef Eija Taskinen.

Arbetsgruppens utredning kommer att presenteras på kommunens webbplats i maj. Samtidigt lanseras en enkät där invånarna får berätta sin syn på saken: vilka linjer anser de att är viktiga?

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland