Hoppa till huvudinnehåll

Kanada på väg att legalisera marijuana

Man tänder en cannabiscigarett.
Man tänder en cannabiscigarett. Bild: EPA PHOTO BELGA/ETIENNE ANSOTTE/bb cannabis,tändare

Kanadas regering kommer att presentera ett lagförslag som tillåter försäljning av marijuana. Lagen skulle betyda att Kanada blir ett av de största västländerna som tillåter användningen av marijuana.

Lagstiftningen i Kanada tillåter försäljning och användning av marijuana endast av medicinska skäl.

Orsaken till att tillåta användning, försäljning och småskalig odling av marijuana är att minska på arbetet för polisen och landets rättsväsende.

- Vi vet att det är omöjligt att råda bot på problemen genom att gripa människor, sa hälsominister Jane Philpott på onsdagen.

Vi kommer att kontrollera vem som säljer marijuana, vem det säljs till och när och var det säljs.― Torontos tidigare polischef Bill Blair.

Hälsoministerns meddelande sammanföll med den internationella marijuanadagen. Den firas den 20 april av organisationer som förespråkar en legalisering av cannabis.

Philpott sade i sitt anförande att marijuana ska hållas ifrån barn och att kriminella inte ska kunna sko sig på produkten.

En legalisering av marijuana var ett av premiärminister Justin Trudeaus vallöften under den senaste valkampanjen. Trudeau har utsett Torontos tidigare polischef Bill Blair som särskild utredningsperson i ärendet.

- Vi kommer att kontrollera vem som säljer marijuana, vem det säljs till och när och var det säljs, sade Blair.

Han poängterade också att marijuana kommer att förbli olagligt fram till att det finns ett slutligt beslut i frågan.

Lagförslaget kommer att behandlas i parlamentet under år 2017.

Stöter på motstånd

Planerna på att legalisera drogen får också mothugg.

- Det är något av det värsta man kan göra. Det är att öppna dörrarna till droger för ungdomen i Kanada, sade Gérard Deltell, som sitter i parlamentet för oppositionspartiet de konservativa.

I grannlandet USA har fyra delstater och huvudstaden Washington DC tillåtit all användning av marijuana. Legaliseringen har skett efter folkomröstningar.

Dessutom har flera delstater infört ett regelverk som tillåter bruk av marijuana av medicinska skäl. Marijuana har ordinerats till exempel som smärtlindrande medicin till cancerpatienter.

Läs också