Hoppa till huvudinnehåll

Många topposter lediga i Kimitoöns kommun

Bilder som symboliserar olika yrken.
Bilder som symboliserar olika yrken. Bild: Yle / Nyhetsgrafiken yrken

Under de senaste månaderna har Kimitoöns kommun haft uppemot tio lediganslagna jobb, varav flera är specialistjobb. Just nu är en handfull jobb lediga men senare i år blir det sannolikt fler.

- Vi har haft några perioder tidigare då många rört på sig på samma gång, men inte uppstår dylika situationer ofta, så nog är det ju en lite speciell situation, säger Erika Strandberg som ansvarar för personalfrågor vid Kimitoöns kommun.

Folk vill prova på nya saker, tror förvaltningschef Erika Strandberg. Men att locka specialister, som annars också är en bristvara i Finland, till just Kimitoön är inte lätt Bild: Yle/Monica Forssell erika strandberg

Någon särskilt orsak till personalturbulensen inom kommunen finns inte, säger Strandberg.

- Det är tidens melodi att folk helt enkelt rör mera på sig, vill prova på nytt och göra andra saker.

Sökes: chef

Till de nyckelposter som nyligen varit lediganslagna, är lediganslagna eller kommer att bli det hör bland annat jobbet som teknisk chef.

Lars Nummelin gick i pension i fjol och sedan dess sköter Greger Lindholm tjänsten som tillförordnad. Posten som teknisk chef lediganslås senare i år efter att behörighetskraven setts över.

I höst lediganslås också posten som ledande läkare. Ilkka Pyrrö går i pension i början av nästa år, men slutar i praktiken redan före jul.

En ny infrachef och vd för Kimitoöns vatten blir sannolikt också aktuell i höst. Roger Hakalax har börjat jobba för ett privat företag på Kimitoön och är tjänstledig under sin sex månader långa prövotid.

En planläggningsarkitekt eller planläggare har kommunen sökt redan tidigare och i vår gjorde man det igen. Ansökningstiden gick nyligen ut och Erika Strandberg konstaterar att nio personer sökt jobbet.

Jobb som läkare och tandläkare har också varit lediganslagna under våren. Läkarjobbet söktes dessvärre bara av en person som inte uppfyllde behörighetskraven. Tre personer, varav två är behöriga, vill jobba som tandläkare på ön.

Ansökningstiden för jobbet som vårdchef har förlängts och går att söka ännu nästa vecka. En tjänst som bibliotekschef är också lediganslagen.

Kommunen söker dessutom personer som vill jobba som barnträdgårdslärare (två tidsbundna kontrakt) samt timlärare i skolorna.

Inte lätt trots att det finns över trehundra arbetssökande på ön

Enligt Erika Strandberg är det både en utmaning och möjlighet att försöka besätta tjänsterna.

- Det är alltid en möjlighet då man får in nya människor med nya tankar i organisationen men det är också stora utmaningar eftersom vi på många områden har stora svårigheter att få sökande.

- Vi befinner oss i ett hörn av landet, längre bort från de stora städerna och kan vi erbjuda jobb åt en person kanske den personen har en familj och då borde maken eller makan också ha ett jobb om familjen ska flytta hit eller så ska den som får jobb här köra långa sträckor för att familjen bor på annan ort, förklarar Strandberg och fortsätter: Människor värderar väldigt mycket tid i dag. Det är inte bara fråga om lön utan hur mycket tid man sätter på arbetsresor och annat som folk sätter värde på.

Man jobbar framför sin dator.
Det finns gott om arbetssökande på Kimitoön men få har det specialkunnande som till exempel en tandläkare eller arkitekt måste ha. Man jobbar framför sin dator. Bild: Creative commons/Picjumbo hemmakontor

Ändå finns det över trehundra Kimitoöbor som går utan jobb för tillfället då kommunens arbetslöshet ligger på drygt tio procent

Borde det inte vara lätt att para ihop jobb med arbetssökande på ön?

- Nej, det är inte så enkelt. Ska man vara planläggningsarkitekt, tandläkare eller läkare så ska man ha just den utbildningen och inte något annat. Söker vi sedan inom vissa andra branscher, till exempel utförande arbete inom tekniska sektorn, då får vi många sökanden och har möjlighet att hitta goda arbetstagare.

Samarbete med andra kommuner möjligt

Personalpusslet är ett pussel som man försöker lägga hela tiden i kommunens kulisser.

Erika Strandberg förklarar att man hela tiden håller ögonen öppna och försöker skapa ett brett kontaktnät av människor som kan ha intresse av att någon gång jobba på ön.

Då det gäller en del jobb, som till exempel ledande läkare, kan det också hända att kommunen i framtiden blir tvungen att köpa tjänsten av ett privat företag eller samarbeta med någon av grannkommunerna

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland