Hoppa till huvudinnehåll

Monica Hänninen i Borgå har serverat husmanskost i 30 år

Monica Hänninen beundrar blommorna utanför lunchrestaurangen Hanna-Maria i Borgå
Monica Hänninen beundrar blommorna utanför lunchrestaurangen Hanna-Maria i Borgå Monica Hänninen beundrar blommorna utanför lunchrestaurangen Hanna-Maria i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström grandell hanna-maria

Monica Hänninen älskar sitt jobb på lunchrestaurangen Hanna-Maria i gamla stan i Borgå. I år firar restaurangen 30 år.

Redan som barn fick Monica Hänninen hjälpa sin mamma med bakning och matlagning. Efter studenten blev det Högvalla seminarium i Borgå och lärarutbildningen där.

Våren 1986 frågade Monica en kollega om de tillsammans kunde starta en lunchrestaurang på Simolinhusets bakgård. Det var så Hanna-Maria började.

- Det var ganska stressigt i början men sedan växlade lågkonjunkturerna och högkonjunkturerna. Vi har nog sett ett och annat.

Gata i Borgå
Hanna-Marias uteterrass är populär sommartid Gata i Borgå Bild: Mikael Crawford hanna-maria

Tanken bakom Hanna-Maria var att lunchrestaurangen skulle servera husmanskost som fläsksås, köttbullar och laxsoppa. Senare har också rätter som curryhöna och mexikansk gryta dykt upp på lunchmenýn men med måttlig kryddning.

- Det är medvetet, många frågar om den mexikanska grytan är för eldig för att de ska kunna äta den. Vi försöker krydda maten så att alla kan äta den.

Sätter sig kring midjan

Nackdelen med att arbeta med god mat varje dag är att maten har en tendens att sätta sig vid midjan. Monica har testat olika bantningsmetoder med varierande framgång.

- Om du inte har självdisciplin så går det inte, nog är det ju fast i vad du sätter i dig. Du måste tänka på att äta ofta och litet.

Monica Hänninen genomgick en lyckad operation där magsäcken förminskades så att hon måste äta små portioner och ofta.

- Jag är mycket nöjd med min operation. För den som har mycket övervikt rekommenderar jag en sådan operation efter att man har diskuterat med sin egen läkare.

Läs också

 • Språkkonflikt inom församlingarna i Borgå

  De finska och de svenska ofta oense i fastighetsfrågor.

  Förslaget att sälja svenska församlingshemmet i Borgå fick språkkonflikten inom samfälligheten att blossa upp igen. "I bakgrunden var det att det svenska ska bort", säger Ingolf Lindén.

 • Långt över 100 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

  Uppemot 50 hus rasade samman enbart i Mexico City.

  Den officiella dödssiffran efter jordbävningen i centrala Mexiko har stigit till 149. Den befaras stiga betydligt. Räddningsarbetare och frivilliga gräver frenetiskt efter överlevande i kollapsade byggnader.

 • Vart går dina skattepengar egentligen?

  Vad kostar undervisning och hälsovård för samhället?

  Våra skatter är en outsinlig källa för missnöje. Vad får man riktigt för alla skatter man betalar? Till exempel skolgång som är gratis för eleven men kostar närmare 9000 euro per år för samhället.

Nyligen publicerat - Östnyland