Hoppa till huvudinnehåll

Sirpa Vanhala: Det bli nog tungtransporter i östra Åboland

Förbindelsebåten Stella vid kaj i Kasnäs.
Förbindelsebåten Stella trafikerar i Hitis skärgård, men kan den sköta tungtransporter också? Förbindelsebåten Stella vid kaj i Kasnäs. Bild: Yle/Monica Forssell örö

På onsdagen blev det klart att fartyget Kala 6 i år sköter tungtransporterna i västra Åboland.

Däremot finns det ännu ingen som sköter tungtransporterna i östra Åboland. NTM-centralen fick inte in enda offert för det området och transporterna konkurrensutsattes på nytt.

Sirpa Vanhala, som är servicenivåansvarig för skärgårdstrafiken inom NMT-centralen, säger att transporterna i östra Åboland nog kommer att skötas.

- Om ingen har lämnat in anbud till den 28 april, då anbudstiden för andra gången går ut, så måste vi ta en ny funderare med Kimitoöns kommun, säger Vanhala.

Enligt Vanhala finns olika modeller för hur man gör då. Exempelvis kunde transporterna i skärgården skötas med köptjänster, eller transportfartyget Stella kunde kanske anlitas för en del av transporterna.

Området det gäller är Åbolands skärgård från Bolax i Kimitoön till Pargasport samt holmarna Borstö och Lökholm.

På Hitistinget i fredags hävdade Sirpa Vanhala att det kanske inte blir några tungtransporter alls om ingen lämnar in offert. Men kommundirektör Anneli Pahta påpekade att NTM-centralen har rätt att själv välja en entreprenör om inga anbud ges.

Vanhala påminner om att Kommunikationsministeriet vill förnya skärgårdstrafiken, och att man ännu i början av året inte hade planer på att ordna några tungtransporter alls. NTM-centralen i Egentliga Finland beslutade ändå att för övergångsperioden skaffa tungtransportservice, det vill säga för 2016.

- Vi måste inte ordna transporterna, men vi vill göra det, intygar Vanhala. Vi väntar ändå till den 28 april, innan vi besluter hur trafiken sköts.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland