Hoppa till huvudinnehåll

Trudeau är deras våta dröm

Justin Trudeau Föreningsmedlem Matias Mäkynen
Matias Mäkynen är med i Trudeau-sällskapet i Finland. Justin Trudeau Föreningsmedlem Matias Mäkynen män,mustascher,matias mäkynen,Justin Trudeau,stående,Leende,Fan club,politik,Kanada

Kanadas premiärminister tar världen med storm. Nu har det till och med bildats en anhängarförening för Justin Trudeau i Finland.

Han har kramat pandor. Hans regering består av hälften män och hälften kvinnor och bland ministrarna finns två medlemmar av ursprungsbefolkningen och tre sikher. Han är populär och beskrivs dessutom, något sexistiskt, som världens hetaste världsledare. Nu har han dessutom fått en egen förening tillägnad honom i Finland. Föreningens Facebook-grupp har på bara några dagar fått över 1500 följare.

Matias Mäkynen, du är medlem i Finlands Trudeau-sällskap, är föreningen en kärleksförklaring till Trudeau?

– Visst finns det en slags kult kring Trudeau. Men idén med gruppen är bredare och viktigare än vår kärlek till en viss person. Vi stöder den öppenhet och den politiska kultur som han tillsammans med sin regering har skapat.

Justin Trudeau är väldigt populär just nu, vad är hans hemlighet?

– Det är hans ideologi som är fascinerande. Han vill skapa hopp. Han säger inte att vi alla måste lida tillsammans som politikerna i Finland säger. Han är en imponerande och en empatisk människa. Han försöker inte heller vara en hård politiker som endast koncentrerar sig på sakfrågor. Han gör en massa saker, som att krama pandor och så vidare.

kanadas premiärminister
Det har bildats en kult kring Justin Trudeau. kanadas premiärminister Bild: EPA/ETIENNE LAURENT trudeau

Vad känner du då tänker på Justin Trudeau?

– Jag känner att jag litar på honom. Han vill göra bra saker. Han diskuterar och är öppen och vill höra olika åsikter, men samtidigt har han starka värderingar som han följer.

Du talar mycket om politik – men hur mycket av Trudeaus popularitet beror på yta?

– Självklart har det också med yta att göra. Han håller på med yoga och beskriver sig själv som feminist. Men han är samtidigt mjuk och stark och det är kanske den här helheten som fascinerar.

Vad vill ni åstadkomma med er förening? Träffas ni och kollektivt beundrar Justin Trudeau?

– Visst handlar det till viss del att lyfta upp saker som Trudeau har gjort i Kanada, men det viktigaste vi förespråkar är att vi vill ha bättre politiker i Finland. Vi vill gärna skapa en ny kultur utgående från Justin Trudeaus politik.

regeringen
Här kramas det inga pandor ... regeringen Bild: yle regeringen

Skulle du helst se att våra finländska politiker också skulle krama pandor och gå på yoga?

– Absolut ska de börja göra det. Men de ska också göra annat som är viktigt, exempelvis diskutera med människor och argumentera med fakta, saker som de nu inte gör.

... Men är det verkligen viktigt att politiker kramar pandor?

– Det viktigaste är kanske att politikerna kan vara människor och visa empati. Trots att man tar hårda beslut så kan man samtidigt vara en människa med känslor, och det ska man visa.

Ert motto är What Would Trudeau Do (WWTD). Vad skulle Justin Trudeau göra om han skulle leda Finland i dag?

– Jag tror inte att han skulle boka en tv-tid och säga att nu går det jättedåligt och nu måste vi alla delta i ett talko och kämpa hårdare än vad vi gjort tidigare. Trudeau skulle försöka skapa ett idealistiskt klimat där människor vill skapa nya idéer och nya företag. Vi skulle bli ett land där människor skulle tro på sig själva, tro på ledarskapet och tro på Finland.

Justin Trudeau föreningsmedlem Matias Mäkynen
Matias Mäkynen vill att finländsk politik tar modell av Justin Trudeau. Justin Trudeau föreningsmedlem Matias Mäkynen mustascher,män,stående,Leende,Kanada,Fan club,politik,Justin Trudeau,matias mäkynen

Det är en vacker bild du målar upp, men kan en människa verkligen vara så här bra eller är det en drömbild och en utopi?

– Absolut är det en drömbild. Inte kan någon vara så perfekt och vi tror inte heller att Justin Trudeau är det. Det är inte frågan om en enskild person, utan det är från om en dröm och om hur vår idealpolitiker skulle vara.

Vad skulle Justin Trudeau göra just nu, om han skulle gästa Myteriets studio?

– Han skulle ta dig i handen och fråga vad du egentligen vill.

Haha, tusen tack Matias för att du kom hit och lycka till med jakten på Finlands helt egna Justin Trudeau.

– Tack!

Nyligen publicerat - X3M