Hoppa till huvudinnehåll

Yle sänder OS också i fortsättningen – friidrotten kvar på Yles kanaler

OS-ringar
OS-ringar Bild: All Over Press os-ringar,olympiska spelen

Yle kommer att sända vinter-OS 2018 och sommar-OS 2020 tillsammans med Discovery. Bland annat friidrotten från Tokyo visas på Yles kanaler.

Yles och den internationella olympiska kommitténs (IOK) nuvarande avtal löper ut efter sommarens OS i Rio de Janeiro, och förra sommaren köpte Discovery Communications, som är moderbolag till Eurosport, alla medierättigheter för de olympiska spelen från 2018 till 2024.

Nu har Yle och Discovery Media Ventures Limited nått ett avtal om att sända vinter-OS i Pyeongchang 2018 och sommar-OS i Tokyo 2020 tillsammans. Yle kan därmed erbjuda en stor del av de intressantaste grenarna i tv, radio och på Arenan.

– Vi kan nu säkerställa att de olympiska spelen finns tillgängliga för alla finländare, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

– Förberedelserna inför Rio pågår som bäst och det känns bra att åka dit nu då vi vet att vi också i fortsättningen är med och förmedlar spelen. Idrott är en viktig del av Yles public service och framför oss har vi än en gång en strålande sommar full av sport.

Friidrotten kvar hos Yle

Discovery har reserverat sig ensamrätten för en del av OS-rättigheterna och paketerar dem på sina egna kanaler. Till exempel hör herrarnas ishockey 2018 till Discovery, men alla andra grenar kan Yle visa.

2020 har Discovery ensamrätt på två grenar, som inte ännu är valda. Det kommer dock inte att vara fråga om friidrott, vilket innebär att Yle sänder friidrotten från Tokyo.

– Discovery försöker komma in på Finlands marknader genom ishockeyn, berättar Robert Portman som ledde förhandlingarna från Yles sida.

– Friidrotten var väldigt viktig för oss, eftersom det är sommarspelens populäraste gren. Utgångspunkten var att om inte friidrotten finns med i paketet, så är vårt intresse mindre.

Ny samarbetssituation

Yle har sänt de olympiska spelen i tv sedan 1960, då vinter-OS ordnades i Squaw Valley och sommar-OS i Rom. OS 2022 och 2024 ingår inte i det färska avtalet mellan Yle och Discovery.

– Det här är en ny samarbetssituation för oss: att dela OS-rättigheter med en kommersiell aktör innebär samarbete, nya arbetssätt och kostnadseffektivitet säger Yle Urheilus chef Panu Pokkinen.

– Jag tror att den nya modellen också erbjuder bänkidrottarna de bästa möjliga upplevelserna från OS 2018 och 2020. Det är fint att vi får fortsätta förmedla de olympiska spelen i stor volym till varje finländare fritt och direkt.

Läs också