Hoppa till huvudinnehåll

Åbo konstmuseum får värdefull donation

Åbo konstmuseum
Åbo konstmuseum Bild: YLE Åboland Åbo,konstmuseum,Åbo konstmuseum

Medicine och kirurgie doktor, docent Lars Göran Johnsson har donerat sin samling på över 300 verk till Åbo konstmuseum. Johnssons samling hör till de mest betydelsefulla, fortfarande växande privata samlingarna i vårt land.

Samlingen består av verk som företräder den nordiska konstruktivismen och det koloristiska måleriet. Donationen omfattar målningar, skulpturer, assemblagen, grafik och teckningar.

Lars Göran Johnsson (f. 1931 i Tammerfors) blev intresserad av konst redan som barn och har samlat konst i snart femtio år. Johnsson har betonart slumpens betydelse för konstsamlingens utformning. Vid konstinköpen litar han på sitt öga och sin intuition och på det sättet har samlingen blivit mångfacetterad och personlig.

Samlingen innehåller betydelsefulla verk av inhemska konstnärer som Birger Carlstedt, Juhani Harri och Leena Luostarinen, samt nordiska konstnärer som Olle Bærtling, Bård Breivik och Kristjàn Gudmundsson.

Dessutom ingår verk av samtidskonstens klassiska namn, Josef Albers, Anthony Caro och Victor Vasarely och amerikanska konstnärer som John Cage, Helen Frankenthaler och Frank Stella.

Verk av unga inhemska konstnärer som Janne Räisänen, Jukka Korkeila, och Elina Merenmies ingår också i samlingen.

Till Åbo konstmuseum kommer samlingen från Björneborgs konstmuseum där den varit deponerad sedan 1985.

Läs också