Hoppa till huvudinnehåll

Hunden gör Emma till en lyckligare människa

Veterinärstuderande Emma Lagerstedt
Emma Lagerstedt valde hundras utgående från vad som passade henne och hennes allergiska pojkvän bäst. Veterinärstuderande Emma Lagerstedt studenter,kvinna,veterinärer,stående,leende,blått,rött

I flera fall har finländska husdjur avlivats på grund av att ägarna inte haft råd med djuret, uppger Veterinärförbundet. I X3M:s serie Har du det som krävs? granskar vi hur mycket tid och pengar som krävs för att ha olika djur. Första djuret ut är människans bästa vän, hunden.

- Har man alltid varit säker på att man vill ha en hund är det bästa som finns att äntligen skaffa en. Den här veckan har jag legat hemma på grund av feber och min hund har haft sitt huvud i min famn hela tiden och tröstat mig. Jag är en lyckligare människa med hund.

Det säger Emma Lagerstedt, blivande veterinär som för ungefär ett år sedan köpte sin första hund. Efter en lång betänketid föll valet på en storpudel, som fick namnet Vissy.

Emma Lagerstedts hund Vissy.
Ettåriga Vissy är en storpudel på 20 kilogram. Emma Lagerstedts hund Vissy. Bild: Emma Lagerstedt vissy

- Jag och min kille vaktade elva stycken hundar under ett år. Han hade inte väldigt mycket erfarenhet av hundar och visste inte vad han ville ha. Han är också allergiker, så genom att vakta andras hundar kunde vi testa vilka raser som passar honom, säger hon.

Enligt henne är det viktigt att inte ha för bråttom när man skaffar hund. Att först vara hundvakt ett tag är ett bra sätt att ta reda på om man verkligen har tid och intresse nog för hunden.

Vad är det som krävs? Så här svarar Emma:

Hur mycket pengar lägger du ut på din hund per månad? Ungefär 50 euro, främst mat.

Hur mycket tid lägger du ner på din hund per dag? Sammanlagt två timmar.

Vilken är den viktigaste egenskapen hos en hundägare? Att du är beredd att gå ut tillräckligt med din hund.

Tio timmar trappträning

Alla hundar kräver tid och uppmärksamhet men de är speciellt krävande i valpstadiet, då de ska skolas.

- Första veckan övade vi kanske i tio timmar på att gå i trappor. Det finns sådant man inte ens tänker på, säger Emma.

När hunden blir äldre är det främst promenaderna som tar tid. I medeltal rastar Emma Vissy en och en halv timme varje dag. Hon påpekar att man som hundägare alltid är tvungen att planera sin dag utgående från hunden. Att göra något spontant efter jobbet eller studierna är inte längre möjligt, eftersom hunden alltid först måste få gå en promenad.

Emma anser att den viktigaste egenskapen hos en hundägare är att hen är beredd att rasta sitt husdjur tillräckligt.

- Det är hemskt om ägaren till exempel inte ger hunden så mycket uppmärksamhet hemma. Om man måste välja tror jag att det viktigaste ändå är att hunden får röra på sig, leka och träffa andra hundar. Då är den lyckligast.

En hund kan inte berätta om all smärta den känner och hur dåligt den mår, så hellre ger man upp den för tidigt än för sent.― Emma Lagerstedt

Dyrt i början

I medeltal lägger Emma ut 10 euro i veckan på Vissy. När hon var valp rörde det sig ändå om betydligt mer än så, valpskolan kostade 100 euro och vaccinen närmare 70 euro. Vissys försäkring går lös på ungefär 200 euro årligen.

- Jag är själv är en fattig studerande så jag har ingen buffert för nödfall, men jag har föräldrar jag kan låna pengar av om jag behöver. Skulle jag ha ett hundkonto skulle jag ha kring tusen euro på det.

Om hunden till exempel plötsligt blir sjuk kan det uppstå stora oväntade veterinärkostnader.

Emma säger att hon är beredd att betala nästan hur mycket som helst för Vissys hälsa, så länge det finns en realistisk chans att Vissy blir frisk. Men om det handlar om ett svårare fall där hunden kanske måste utstå mycket smärta är det inte värt det.

Hon säger att hon själv hör till den kategori av människor som hellre avlivar hunden för tidigt.

- När man i efterhand talar med människor som avlivat sin hund ångrar de ofta att de inte gjorde det tidigare. En hund kan inte berätta om all smärta den känner och hur dåligt den mår, så hellre ger man upp den för tidigt än för sent.

Hur väl stämmer fördomar om hundägare in på Emma?

Du älskar att prata om din hund.
Nja, men vissa gör det. Och trots att jag själv är hundägare orkar jag inte höra på andras prat om hundar, så blir det för mycket kan jag till exempel radera dem ur mitt flöde på sociala medier.

Du liknar din hund.
Nej, men jag valde inte heller den hund jag skulle ha valt ensam.

Du daltar med din hund.
Stämmer, när man ser den där lurviga saken sitta i ens soffa kan man inte låta bli att krafsa den.