Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Heir: Bra med förnyelse inom politiken i Vörå

Kjell Heir.
Kjell Heir säger att speciellt nyinflyttade och finskspråkiga skulle behövas i Vöråpolitiken. Kjell Heir. Bild: Yle/Kati Enkvist. vörå

Endast drygt 11 procent av politikerna i Vörå kan i det här skedet tänka sig att ställa upp för omval i kommunalvalet om ett år. Kjell Heir (SFP) som suttit med i Vörå politiken i två perioder tror att politiker är mera intresserade av nämnduppdrag.

- Det är klart man reagerar på siffrorna. Då jag har refererat undersökningen ser jag ändå att det finns intresse att vara med i nämnder, men allmänpolitik är inte så intressant. Det mesta sker i styrelser och nämnder nuförtiden.

En orsak till minskat intresse kan också finnas i alla de stora reformer som är på gång i kommunerna. Under nästa valperiod kommer landskapsreformen och vårdreformen att genomföras. Kommunernas uppgifter kommer också att beskäras rejält och flyttas över till landskapen.

- Det är klart att det kommer att påverka. Av våra 50 miljoner i utgifter kommer 22 miljoner att vara utanför kommunen. Det som vi ska bestämma om i kommunen blir mindre. Staten kommer att styra det här med järnhand.

Gammalt groll kan påverka

När det specifikt gäller ointresset i Vörå kan en del också bero på förtroendekrisen härom året som bland annat ledde till att kommundirektören avgick.

- Säkert har det sin del. Det lever i bakgrunden. De flesta som är med i politiken vill vara med för att man vill göra någonting gott för sin kommun. Man är inte med för att vara med i bråk.

Forskare Siv Sandbergs statistik är gjord i höstas. Allt som allt 1600 politiker i 40 kommuner tillfrågades via en enkät om intresse att ställa upp i val nästa år.

Om det går som statistiken nu tyder på, det vill säga att 56 procent av Vöråpolitikerna inte ställer upp i nästa val, betyder det att det kommer in en stor mängd nya politiker i Vörå. Det tycker Heir inte behöver vara dåligt alls.

- Det borde alltid vara så att det finns de som varit med längre och nya. Jag tror faktiskt att det hos oss skulle vara bra med förnyelse. I förra valet fick vi med yngre och flera kvinnor. Vi borde också få med folk som har flyttat in, finskspråkiga och så vidare. Överlag är det bra att få med nya.

Blir det ett val till för Heir?

Kjell Heir tror också att intresset för att vara med i den framtida landskapsförvaltningen kan vara rätt stort bland de som tidigare varit med länge i kommunalpolitiken.

- Man kan vara med på ett annat plan. Jag tippar på att det kan bli en sådan effekt.

Kjell Heir själv har inte ännu bestämt sig för i fall han ställer upp i kommunalvalet nästa år.

- Jag behöver inte politiken för mitt eget ego men jag har ett stort samhällsintresse. Jag vet faktiskt inte, jag brukar bestämma mig ganska sent.