Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: politiker vet för lite om källskyddet

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström poddsändning

Då Panamadokumenten rullade ut väcktes diskussion om Yles skyldighet gentemot myndigheterna. Röster höjdes kring att Yle skyddar brottslingar, då man inte ger ifrån sig materialet.

Alexander Stubb vädjade till Yle på sociala medier och partikamraten Ben Zyskowicz höll med. Bägge påstod sig veta att det inte handlar om källskydd, utan enbart om information kring de finländare som nämns i panamadokumenten.

Den finlandssvenska mediepodden frågar sig hur Stubb och Zyskowicz kan veta att inte källan avslöjas om informationen ges ut.

Zyskowicz med en juridisk utbildning i bagaget och Stubb som skribent för ett antal tidningar och tidskrifter borde vara bättre bekanta med begrepp som källskydd och journalistisk etik, tycker Alex Fager och Micaela Röman i den finlandssvenska mediepodden.

Bägge politiker har också fått uttömmande svar av Svenska Yles ansvariga utgivare och direktör Marit af Björkesten. I svaret kommer det fram att Yle de facto inte har panamadokumenten.

Den finlandssvenska mediepodden pratar också om de stora förändringarna på KSF Media, om chefsbytet och orsaken bakom det, samt hur personalen tagit emot den nygamla ledningen.

KSF skall satsa mera på det journalistiska och under infotillfället för personalen betonades såväl pappret som de digitala satsningarna. Vad det här betyder i verkligheten återstår att se, menar chefredaktör Micaela Röman.

Den finlandssvenska mediepodden är ett samarbete mellan KSF media och Svenska Yle.