Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Nätbedrägerierna har ökat enormt

Help-knappen på ett tangentbord
Help-knappen på ett tangentbord Bild: www.albumi.fi hjälp

Det totala antalet polisanmälda brott minskade med över sju procent under årets tre första månader, men samtidigt ökade bedrägeri- och sexualbrotten med 29, respektive 13 procent.

Sammanlagt 178 928 brott polisanmäldes under januari-mars, meddelar polisstyrelsen.

Årets första månader har varit hektiska för polisen, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Uppdragen som gäller asylsökande sysselsätter polisen fortfarande även om det ökade antalet asylsökande inte syns i brottsstatistiken eller antalet utryckningar.

Bedrägerierna fortsätter att öka

Bedrägeribrotten fortsätter enligt polisen att öka i rasande takt. Ökningen var 29 procent på ett år. Det är framför allt nätbedrägerierna som har ökat.

När det gäller bedrägeribrott har andelen utländska medborgare ökat betydligt. Det här gäller både dem som misstänks för bedrägeribrott och dem som utsatts för bedrägerier. Andelen utländska misstänkta gärningsmän har ökat med 46 procent och andelen brottsoffer med 51 procent.

Fler antastas sexuellt

De anmälda sexualbrotten ökade under början av året med 13 procent till sammanlagt 838, Ökningen beror framför allt på att fallen av sexuellt antastande har ökat, säger Kolehmainen.

Polisen fick kännedom om 132 fall av sexuellt antastande, vilket är 88 fler än under januari-mars 2015.

Antalet sexualbrott där den misstänkta är utländsk medborgare ökade med 55 fall. Antalet sexualbrott där offret är utländsk medborgare har ökat med 21 fall på ett år.