Hoppa till huvudinnehåll

Sparkad HU-anställd: Uppsägningen känns som en stor kränkning

Maria Fremer, Kim strömman, morgonöppet
Maria Fremer sparkades efter nästan 20 år på universitetet, Kim Strömman har jobb till årskiftet. Maria Fremer, Kim strömman, morgonöppet Bild: Yle/Carina Bruun morgonöppet,Helsingfors universitet

På onsdag kallades hon till ett samtal. På torsdag morgon fick hon sparken. Maria Fremer är en av de 570 fastanställda vid Helsingfors universitet som ska bort innan utgången av 2017.

Det kallades för ett samtal, men det var det nog inte. Vi hade på förhand fått veta att alla beslut redan är fattade, så det fanns inget att diskutera.― Maria Fremer om hur uppsägningen gick till.

Formellt kallades mötet i inbjudan för ett samtal om arbetsförhållandet. I samma ögonblick som Maria Fremer öppnade mejlet visste hon vad det handlade om.

- Det kallades för ett samtal, men det var det nog inte. Vi hade på förhand fått veta att alla beslut redan är fattade, så det fanns inget att diskutera, berättar Fremer.

Under mötet blev hon informerad om sina rättigheter och ombedd att underteckna en uppsägningsanmälan, där det stod att arbetsmängden vid universitet har minskat.

- Det är antagligen en juridisk formulering som behövs, men sant är det inte. Arbetsmängden har inte minskat och den kommer inte att minska under de kommande åren, säger Maria Fremer som jobbat vid universitet i närmare 20 år.

På jakt efter nytt jobb

Av de 980 personer som ska bort från universitetets lönelista kommer 410 att försvinna genom pensionering och visstidskontrakt som tar slut. Kim Strömman har jobb till den sista december det här året.

Jag har varit i arbetslivet sedan jag var femton år, och jag har aldrig sett en personal som är så lojal mot och bryr sig så mycket om sin arbetsgivare som här.― Kim Strömman om HU.

Att han stannar kvar så länge är inte troligt, även om ingen officiellt har meddelat att han blir utan jobb vid årsskiftet.

- Jag sätter inga förhoppningar till att få jobb här efter att mitt kontrakt tar slut. Universitet har ju både återanställningsskyldighet och rekryteringsstopp, så jag tänker inte stanna till den sista december och hoppas på det bästa, säger Strömman.

Noll förtroende för ledningen

Det är den sittande regeringen som ställt sparkrav på universitetet. Att man skär så mycket förbryllar den sparkade Maria Fremer.

- Universitetsledningen verkar ha gått in för nedskärningarna med en stor iver, och det känns som en kränkning för personalen, säger hon.

Universitetsledningen verkar ha gått in för nedskärningarna med en stor iver, och det känns som en kränkning för personalen.
― Maria Fremer

Fremer säger att den ivern gjorde att samarbetsförhandlingarna med facket fallerade i höstas.

Både Maria Fremer och Kim Strömman upplever ändå att det inom det närmaste kollegiet har funnits en stämning av lojalitet och förtroende.

- Jag har varit i arbetslivet sedan jag var femton år, och jag har aldrig sett en personal som är så lojal mot och bryr sig så mycket om sin arbetsgivare som här på Helsingfors universitet, säger han.

Maria Fremer var ansvarig för studieärenden inom läroämnena nordiska språk, nordisk litteratur och svensk översättning.

Kim Strömman jobbar som planerare vid ansökningsservicen med studentrekrytering, marknadsföring och rådgivning.

Läs mera:

Utmarsch vid Helsingfors universitet - personalen uttryckte sin solidaritet

Omkring 200-300 personer samlades på Senatstorget i Helsingfors för att visa sin solidaritet till de uppsagda kollegerna.