Hoppa till huvudinnehåll

Hemma hos Elliphant

Elliphant
- Här bor jag. Tja eller här bor syrran och jag, säger Elliphant. Elliphant Bild: Yle/Kjell Simosas Elliphant

Även om man är bästa kompis med Diplo och spatserar på röda mattan med jämna mellanrum, så behöver det inte betyda att man lever lyxliv. Svenska Ellinor Olovsdotter, dvs Elliphant, är levande bevis på detta.

Det är en solig fredagsförmiddag i Stockholm och jag har precis fått ett sms som innehåller en adress, en dörrkod och ett telefonnummer. Det är meningen att jag ska träffa Elliphant, som en vecka senare släpper sitt hitdrypande album Living Life Golden.

Jag tackar för sms:et och frågar med samma, då jag promenerar över Västerbron, vart jag är på väg? Träffar jag Elliphant på ett café, ett kontor, ett hotell eller dylikt? Jag får omedelbart ett svar på min fråga. Jag är på väg hem till henne. Några minuter senare står jag där vid hennes hemdörr var jag möts av en high five och ett "tjena, läget?"

Ellis lägenhet är en liten, stökig etta på Kungsholmen i Stockholmen. Det finns tidningsklipp på väggarna och kläder precis överallt. Elliphant kedjeröker medan hon iklädd en morgonrock serverar mig kaffe

Livet i en kappsäck

- Här bor jag. Tja eller här bor syrran och jag, säger Elliphant.

Eliphant tillbringar inte så mycket tid i Stockholm längre.

- Jag är så sällan hemma att jag hyr ut lägenheten åt syrran då jag inte är hemma. Då jag själv är stan så bor vi båda här. Men idag kommer min kille från Usa på besök så därför fick syrran lov att flytta ut till en liten stund, fnissar Elli.

I vanliga fall byter hon ut ettan mot en kappsäck.

- För det mesta lever jag ju i en kappsäck, men då jag råkar vara i Stockholm så spenderar jag för det mesta tiden genom att dricka öl, säger den sällsynt ärliga Elliphant

Dags att plocka frukterna och göra en paj

De senaste tre åren har varit hektiska för Elli. Hon fick ett kontrakt via Sony music och fick relativt fria händer att göra vad hon vill. Efter det var det bara att smida på och hon började droppa hit efter hit.

- De första tre åren som artist så har jag enbart jobbat på, utan att alls fundera på om det blir till något eller inte, säger Elliphant

- Det är först nu under den senaste tiden, inför albumsläppet, som jag insett att det gått rätt bra. Nu kan jag äntligen börja plocka frukterna och baka en paj, ler Elli.

Insikten har faktiskt en del att göra med skivans namn.

- Där ligger även symboliken i albumtiteln Living life golden. Att äntligen ha möjlighet att leva livet, fortsätter Elliphant

Med Diplo i Pakistan

Då Elliphant börjar berätta om hur hon och hennes kompis Diplo nyss besökte Pakistan för en spelning, så kan jag inte tro mina öron. Ska vi säga som så, jag skulle aldrig ha trott på denna historia om jag hört den av någon annan. Men då Elliphant med inlevelse och glöd i blicken berättar om denna otroliga upplevelse, så tror jag på henne.

- Precis allt var stängt och vi var tvugna att stanna inomhus precis hela tiden, i och med att det än en gång var någon kris på gång i landet, säger Elliphant.

- Vi hade konstant eskort av vakter med laddade automatvapen vart än vi gick, berättar Elliphant.

- Konserten hade bara sålt några hundra biljetter ännu några dagar innan, i och med att ingen trodde att den verkligen skulle ske. Men sedan då folk hade sett oss på stan och det fanns bevis på att vi verkligen var i landet, så såldes den med det samma slut, fortsätter Elli.

Före jag sticker iväg från Elliphants hem, så sitter vi ännu kvar och diskuterar över ett par koppar kaffe. Hon lovar en spelning i Finland ännu i år.

Nyligen publicerat - X3M