Hoppa till huvudinnehåll

HIFK rosenrasande efter domarskandalen: "En katastrof"

Antti Törmänen var förbannad efter matchen.
Antti Törmänen var förbannad efter matchen. Antti Törmänen var förbannad efter matchen. Bild: All Over Press Antti Törmänen,Helsingfors IFK (ishockey)

Tappara har guldläge i hockeyslutspelet. Ett sent och extremt omdiskuterat mål avgjorde den femte finalmatchen. Domarna missade en solklar utvisning – då skickade Tappara in avgörandet. Hur är det möjligt, frågar sig HIFK-tränaren Antti Törmänen.

Sällan har fyra domare sett så lite. Åtminstone tycker alla HIFK-supportrar det.

Med drygt fem minuter kvar av den tredje perioden i den femte finalmatchen mellan HIFK och Tappara kom avgörandet. Och den situationen blev enormt omdiskuterad.

En längre stund hade Tappara sex spelare på isen. Domarna blåste inte för utvisning – och i stället fick Tapparas anfallare Jere Karjalainen ett friläge. Karjalainen fullföljde och skickade in 2–1-målet bakom Ville Husso.

Hela Ishallen exploderade i en visselkonsert. HIFK-spelarna stod länge och resonerade med domarna. Men inget hjälpte, förstås.

– Det här är en katastrof. I Tammerfors kollade domarna på jumbotronen, men nu gjorde de inte det. Hur är det möjligt? Det är genant, säger HIFK:s tränare Antti Törmänen till Nelonen Pro.

– Man får väl böter nu också. Det brukar gå så när man vågar säga sin åsikt.

Kan avgöra på hemmais

Domarskandalen i Ishallen kommer att debatteras, men Karjalainens mål gav Tappara segern – efter en mycket jämn och tillknäppt drabbning.

Samtidigt skaffade Tammerforslaget sig matchboll i finalserien. Hemma i Hakametsähallen kan Tappara ta ett efterlängtat guld på tisdag.

Efter tre raka silver har Tappara guldläge på hemmais.

– Allt som hände i dag hör till ishockeyn. Senast vi var här fick HIFK med sig ett mål som var klar offside. Nu kollar vi framåt, säger Tapparatränaren Jussi Tapola.

Resultat:

HIFK–Tappara 1–2 (1–0, 0–1, 0–1)
Mål: Lauri Taipalus 1–0, Aleksi Elorinne 1–1, Jere Karjalainen 1–2.
Tappara leder med 3–2 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport