Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsen grälar om att neka romer natthärbärge

Tiggare på gatan
Tiggare på gatan Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen inkomstgräns

Staden uppfyller sin skyldighet att erbjuda nödinkvartering till alla som behöver det. Så lyder en formulering i stadens förslag till svar till biträdande justitieombudsmannen. Men många ledamöter i stadsstyrelsen håller inte med.

På måndag ska stadsstyrelsen behandla utkastet till ett utlåtande till biträdande justitieombudsmannen efter att de i vintras nekat romer nödinkvartering. Hur svaret ska lyda är ännu oklart.

Enligt förslaget innehåller svaret den ungefärliga formuleringen att ”staden uppfyller sin skyldighet att erbjuda likvärdig nödinkvartering till alla som behöver det”.

Stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml), säger att det är orimligt att dra mattan undan stadens personal. Personalen följer stadens anvisningar, och det är justitieombudsmannens uppgift att avgöra om de är lagenliga och tillräckliga.

- Vi kan inte börja tolka lagen, och säga att vår personal agerat olagligt utan vi måste stå bakom dem, säger Rauhamäki.

Vi måste stå bakom vår personal.― Tatu Rauhamäki, stadsstyrelsen ordförande

Rauhamäki säger att han inte nekar till att ärendet är knepigt, men enligt honom bör man vänta på justitieombudsmannens beslut innan man drar egna slutsatser.

- Om JO anser att vi agerat fel så tar vi naturligtvis till åtgärder, säger Rauhamäki.

Förslaget delar åsikterna

Alla håller ändå inte med formuleringarna i förslaget. Stadsstyrelseledamot Silvia Modig (VF) är en av dem. Hon säger att staden inte uppfyllt sina skyldigheter.

- När människor har lämnats ute i kylan så kan man inte säga att staden skulle ha skött sin plikt, säger Modig.

Hon kommer inte att ställa sig bakom utlåtandet i dess nuvarande form. Hon tror inte heller att de andra grupperna är överens om att staden skött sin plikt.

Enligt Modig är det en allvarlig sak när staden blir tillfrågad av justitieombudsmannen. Staden kommer också med stor sannolikhet att få en anmärkning av justitieombudsmannen.

När människor har lämnats i kylan har staden inte skött sin plikt.― Silvia Modig, VF

- Det kommer att tvinga oss att reagera och göra någonting. Jag tycker vi redan nu borde bestämma att vi gör någonting, säger Modig.

För att förbättra situationen, och förhindra att samma situation inte uppstår på nytt, så måste man titta på anvisningarna till stadens tjänstemän, säger Modig.

- Vi måste se om anvisningarna är tillräckliga, och förbättra dem. Det måste också finnas tillräckligt med platser att ta in människor.

"Problemen kan inte lösas här"

Samlingspartisten Arja Karhuvaara har en lite annorlunda syn på saken. Hennes parti har ännu inte pratat ihop sig, men personligen ställer hon sig bakom utkastet.

- Jag anser inte att staden har agerat på fel sätt, säger Karhuvaara.

Karhuvaara säger att problemen med romerna borde skötas på EU-nivå, inte minst i Rumänien och Bulgarien, och inte här.

Jag anser inte att staden gjort fel.― Arja Karhuvaara, Saml

- Vi borde först sköta våra egna problem, så som våra egna åldringar innan vi kan rädda världen, säger Karhuvaara.

Karhuvaara säger att hon förstår problematiken, men att det är ett evighetsproblem som måste lösas som större helhet. Hon är medveten om att åsikten kan uppfattas som hård eller kontroversiell.

- Jag vet att det låter hårt och inte humant, men det stora problemet är hur de här människorna behandlas i sina hemländer, säger Karhuvaara.

Lösning för nästa vinter viktigast

Av De gröna säger Otso Kivekäs att de inte kan ställa sig bakom utkastet.

- Om staden har agerat lagenligt är en sak, det avgör justitieombudsmannen. Men det är inte acceptabelt att människor blir ute i kylan utan någonstans att gå, säger Kivekäs.

För Kivekäs är det viktigaste att man agerar och hittar en lösning före nästa vinter.

Det behövs varma platser för nästa vinter.― Otso Kivekäs, De gröna

- Det behövs varma inomhusplatser till nästa vinter, säger Kivekäs.

Kivekäs är inte övertygad om formuleringarna i utkastet. Han är också osäker på om stadsstyrelsen kommer att kunna enas ett resultat.

- Vi får se. Det blir antagligen en omröstning.

Staden har inte uppfyllt sitt humana ansvar

Marcus Rantala (SFP) är inne på samma spår Silvia Modig och Otso Kivekäs. Staden har inte i det här fallet uppfyllt sitt mänskliga ansvar, anser Rantala.

Han poängterar att diskussionerna om ännu pågår inom grupperna.

- Jag tycker det är viktigt att vi får ett enigt svar, så att det omfattar alla partier i stadsstyrelsen.

Det viktigaste är ett system som hindrar folk från att frysa ihjäl i kölden.― Marcus Rantala, SFP

Enligt Rantala handlar det här om nya fenomen, och därför är det viktigt att gå igenom lagstiftningen och se att den håller måtten och är uppdaterad.

- Det viktigaste är att det finns ett sådant system där ingen hamnar att bo under en bro eller fryser ihjäl i kölden, säger Rantala.

Vad det slutgiltiga svaret till justitieombudsmannen torde klarna under måndagens stadsstyrelsemöte.

Läs mera:

Läkare skakade över de papperslösas köldskador - Helsingfors säger sig agera rätt i att neka nödinkvartering

Helsingfors stadsstyrelse bordlade i måndags ett utlåtande till biträdande justitieombudsmannen. Jo har fått ta emot två klagomål på stadens agerande efter att man i vintras nekat romer nödinkvartering.