Hoppa till huvudinnehåll

Ville Niinistö till Svenska Yle: Calles SFP är ett klart högerparti

De Grönas ordförande Ville Niinistö
Då det gäller moralfrågor ligger De gröna nära SFP, anser Niinistö. Det är i inställningen till t.ex. minoriteter och svenskan som partierna hittar varandra. De Grönas ordförande Ville Niinistö Bild: Mikael Crawford/Yle Ville Niinistö

Regeringen Sipilä skär i allt som De gröna håller för heligt. De gröna siktar nu på att leda nästa regering, säger partiets ordförande Ville Niinistö som betecknar partiet som liberalt- men inte gammaldags borgerligt.

Till skillnad från SFP:s Carl Haglund och Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki är Ville Niinistö inte på väg bort.

Han är den första gröna ledare som kommer att sitta hela tre mandatperioder. Om ett år har Niinistö suttit sex år och det är dags att avgå.

- Mitt uppdrag är att göra ett bra kommunalval och lyfta partiet till en ny nivå, säger han.

Tecknarens bild: Höger eller vänster?

Det har varit fem slitsamma år, men Niinistö njuter igen av jobbet.

Niinistö blev partiledare efter ett förlustval och den första tiden var svår. Under sin ordförandeperiod har han gått igenom både Katainens regering och en skilsmässa.

- Regeringen Katainen var ingen kärlekshistoria, konstaterar han, men efter att jag fick ordning på mitt eget liv och partiets politik så har det varit roligt.

De gröna är ett socialliberalt parti

Traditionellt har De gröna inte velat pricka in sig själva på höger-vänsterskalan, men Niinistö är väldigt klar på den här punkten. De gröna är ett liberalt parti. Vad det gäller värderingarna är partiet värdeliberalt och då det kommer till den ekonomiska politiken är partiet socialliberalt.

- Vi vill ge individen stora valmöjligheter, säger Niinistö, men inkomstklyftorna ska vara små.

Borgerlig låter väldigt gammaldags

De gröna lämnade regeringen Katainen med buller och bång. Niinistö har inte heller mycket till övers för den sittande regeringen Sipilä.

- Regeringen för en systematisk högerpolitik och vill skära ner den offentliga sektorn, säger han. De här nedskärningarna drabbar jämlikheten och utbildningen. Den här regeringen sparar på nästan allt som vi tycker att är viktigt.

Delar VF:s åsikter om solidaritet

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki har i den här intervjuserien kallat den sittande regeringen för "thatcheristisk". Det påståendet vill Niinistö inte direkt kommentera.

- Vi delar Vänsterförbundets åsikter om solidaritet och jämlikhet, säger han, men vi kan vara av olika åsikt om hur vi ska nå dit.

Regeringen för en systematisk högerpolitik

De gröna har vind i seglen. Partiet visar i gallupsiffrorna upp en stigande trend. De gröna har nu siktet inställt på att bli riktigt stora.

- Om vårt understöd fortsätter att stiga på samma sätt hittills kommer vi att bli lika stora som de stora partierna. Vi vill bli så stora att nästa regering bildas kring oss, säger Niinistö.

Samarbetar helst med SFP

Niinistö talar om att nästa regering ska bli socialliberal och förnya Finland.

- Vi vill lyfta upp mänskorna och inte bara köra med nedskärningar som den här regeringen.

Varken Saml eller Centern är aktuella som samarbetsparter så länge som de fortsätter på den nuvarande nedskärningslinjen. Vänsterpartierna jobbar- enligt Niinistö- på ett omodernt sätt, så det är SFP som han helst samarbetar med. Han säger att han har många vänner i det partiet.

Nästa regering skapas kring oss

Också då det gäller moralfrågor ligger De gröna nära SFP, anser Niinistö. Det är i inställningen till t.ex. minoriteter och svenskan som partierna hittar varandra.

Svårare är det med den ekonomiska politiken. De gröna vill att inkomstklyftorna ska vara små.

- Så länge Calle Haglund leder SFP är det tydligt ett högerparti, säger Niinistö. SFP vill skära till och med mera än Saml.

VF och SDP har svårare med SFP

Niinistö ser De gröna som en bro mellan SFP och vänsterpartierna.

- Det var vi som såg till att SFP stod som första undertecknare av utbildningsinterpellationen, säger Niinistö. För Vänsterförbundet och SDP är det svårare att låta SFP tala för hela oppositionen än för oss.

Så länge som Calle leder SFP är det ett klart högerparti

Kommunikationsministern Anne Berner vill bolagisera vägar och järnvägen. Trafiknätet måste vara under demokratisk kontroll, anser Niinistö. Också en bolagisering skapar problem. Däremot vill De gröna öppna upp VR:s monopol.

- Vi vill att staten äger spårnätet, säger Niinistö, men att det ges möjlighet för andra aktörer att använda nätet.

Också inom sjukvården är det okej med privata aktörer, men De grönas partiordförande höjer ett varnande finger.

- Staten måste vara en aktiv aktör så att det inte uppstår privata monopol som till exempel på elmarknaden, säger Niinistö.

Staten måste vara en aktiv aktör så att det inte uppstår privata monopol

Under våren publicerar Yle Nyheter intervjuer med samtliga oppositionsledare. Här kan du titta på hela intervjun med Ville Niinistö. Vi har tidigare talat med SDP:s Antti Rinne, Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki, SFP:s Carl Haglund. och KD:s Sari Essayah.

Läs också