Hoppa till huvudinnehåll

4 500 år gammal mumie hittad i Peru

Arkeologer har hittat en omkring 4 500 år gammal mumie i närheten av den antika kuststaden Aspero i Peru.

Kvinnan hade begravts med ett snäckhalsband och med träsniderier som föreställde apor och ökenfåglar. Föremålen tyder på att hon tillhörde samhällets översta skikt.

– Det handlar om en kvinna i 40-50-årsåldern som begravdes med föremål som visar att hon hade hög social status, eftersom de härstammade från olika platser, säger Ruth Shady Solís, som är chef för utgrävningsplatsen, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Shady Solís är det uppseendeväckande att föremål från kusten, djungeln och öknen hittas i samma grav. Det tyder på att människorna i Aspero hade handelsförbindelser med staden Caral.

Caral utvecklades omkring 3 100 till 1 800 f.Kr. och är Amerikas första framstående kultur. I Caral byggdes stora pyramider och bostadsområden samt jordbruk med konstbevattning.

Pyramid i den arkeologiska fyndplatsen Caral, ungefär 200 kilometer norr om Perus huvudstad Lima.
Pyramid i den arkeologiska fyndplatsen Caral, ungefär 200 kilometer norr om Perus huvudstad Lima. Pyramid i den arkeologiska fyndplatsen Caral, ungefär 200 kilometer norr om Perus huvudstad Lima. Bild: EPA/PERUVIAN NATIONAL INSTITUTE OF C pyramid,pyramider,Peru,Caral
Karta.
Karta. kartor,Peru,Bolivia,Brasilien,Ecuador