Hoppa till huvudinnehåll

"En gång fick jag två på samma krok!" Fiskehistorierna frodas på Drumsö bro

Fiskare tar loss strömming från kroken
Olavi Topo har fått en bra fångst. Fiskare tar loss strömming från kroken Bild: Yle/ Karin Filén olavi topo

Strömmingsfiskarna på Drumsö bro i sina vinteroveraller är ett säkert vårtecken. För ett år sedan besökte Svenska Yle bron, och då hade fiskarna mycket varierande framgång.

- Det nappar helsikes dåligt den här morgonen! Det är inte min dag.

Kring tio strömmingar ligger i mannens ämbar. Överst ligger hans handske som han har slängt dit för att ha händerna fria trots den ilande kylan.

Hand med fiskfjäll på, i bakgrunden vatten
Fjäll från strömmingen fastnar på händerna, som är bara trots aprilkylan. Hand med fiskfjäll på, i bakgrunden vatten Bild: Yle/ Karin Filén fiskare

Mannen kommer varje vår ända från Toijala till Drumsö bro för att fiska strömming tillsammans med sin kompis som är före detta Helsingforsbo.

- Här är fint och bra att vara! Man får frisk luft. Det är det bästa. Fast jag hör inte vad jag säger.

Här är fint och bra att vara! Fast jag hör inte vad jag säger.

Bussarna och bilarna bullrar, men den friska vinden blåser in från havet. Urbana cyklister susar förbi på väg till jobb och studier. På bron är det overaller och tålamod som gäller.

- Nu nappar det! Aj nej, den ena rymde.

Samtidigt trasslar Toijalabons tackel in sig i brons underrede, och han rycker och river tills reven går av. Det är inte hans dag.

Besviken fiskare har inte fått napp
Otursdag: först nappade det dåligt, sen fastnade linan i brons underrede så att den gick av. Besviken fiskare har inte fått napp Bild: Yle/ Karin Filén drumsö bro

Drumsö bro unikt fiskeställe

Trots Toijalabons otur är Drumsö bro och Märaholmskajen unikt bra ställen i Helsingforstrakten för att fånga just strömming, berättar Hannu Routio från fritidsfiskeföreningen Kallion kalamiehet.

Strömmingen simmar in under bron och vidare in in Fölisöfjärden för att leka. Från Fölisön kan man också fånga en och annan fisk, tipsar han, och från bron mellan Granö och Lövö.

Inget bete behövs

Janne Hellström har bättre tur. Han har kommit från Ingå till Drumsö bro för att fiska strömming. Just nu prövar han sin lycka på Märaholmskajen på Gräsvikssidan.

- Här kommer det bra med strömming och det är lätt att fiska. Strömmingen finns vid sådana här broar och bryggor.

Det är bara att stå och knycka en liten stund så kommer det fisk.

Bakom honom står ett plastämbar som är halvfullt med strömming.

- Ett par hundra fiskar har jag nog fått på en och en halv timme! Jag ska röka dem och laga biffar. Och halstra. Fast jag delar nog med mig när jag far härifrån, inte kan jag äta så där mycket själv.

Man fiskar från Märaholmskajen i Gräsviken
Janne Hellström Man fiskar från Märaholmskajen i Gräsviken Bild: Yle/ Karin Filén gräsviken

Det är när isarna har gått som man börjar fånga strömming, säger Hellström, och kastar i strömmingstacklet: en rev som har flera krokar och ett sänke. Han lägger inget bete - strömmingen nappar ändå på de skinande krokarna.

- De fastnar precis hur som helst! I magen och i ryggen, ibland i munnen. Det är bara att stå och knycka en liten stund så kommer det fisk.

Det händer att det nappar på alla krokar samtidigt.

Det är sant - Hellström kastar i, knycker en liten stund med spöt och drar upp; tre strömmingar har fastnat, varav en sitter fast på kroken under buken.

Just då drar grannen, en ung estnisk man, upp sex fiskar på en gång. Om Hellström är imponerad visar han det inte.

- Det är ingenting. Det händer att det nappar på alla krokar samtidigt. Och en gång fick jag två på samma krok!

Män fiskar strömming från kajen i Gräsviken
Märaholmskajen i Gräsviken är ett populärt ställe att stå på. Populärt är också att fiska uppifrån Drumsö bro. Män fiskar strömming från kajen i Gräsviken Bild: Yle/ Karin Filén fiske

Tre till!

Livsmedelssäkerhetsverket Evira rekommenderar att personer i fertil ålder och dessutom barn och unga inte ska äta stora strömmingar oftare än 1-2 gånger i månaden. Det här för att undvika att de får i sig för mycket dioxiner.

För en man i Janne Hedströms ålder är det fritt fram att äta strömming, och han är hur som helst inte särskilt oroad över eventuella gifter.

- Miljögifter - äh! Ja ja, man får ju tro på vad man vill.

Hellström drar igen upp tre små strömmingar på en gång. Esten kontrar med fem. På bron försöker Toijalabon reda ut ett trassel på linan. Det är inte hans dag. Nere under ytan, osynliga, simmar strömmingarna.

Rubriken ändrad 5.5 2017. Artikeln publicerades ursprungligen 24.4 2016.